To «ισλανδικό θαύμα» που σώζει τους νέους-Ποιος Δήμος της Ελλάδας το εφαρμόζει

Στην Ισλανδία τα αποτελέσματα του ήταν θεαματικά-Τι λέει στο star.gr η επικεφαλής του μεγάλου αυτού project

To «ισλανδικό θαύμα» που σώζει τους νέους

Στην Ελλάδα του 2017, όλο και αυξάνονται τα περιστατικά εφήβων που πηγαίνουν σε πάρτι ή σε νυχτερινά μαγαζιά και καταλήγουν στα νοσοκομεία, εφήβων που ξεκινούν πολύ νωρίς το τσιγάρο, αλλά και εφήβων που έρχονται σε επαφή με τον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών.

Ωστόσο τα νέα που μας έρχονται από την Ισλανδία είναι καλά, καθώς εκεί -εδώ και 20 χρόνια-, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που είναι γνωστό και ως «ισλανδικό θαύμα», με τα αποτελέσματα του να είναι θεαματικά.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, αρκεί να σας πούμε ότι  τα κρούσματα νεανικής μέθης μειώθηκαν από 42% το 1998 στο 5% σήμερα, οι έφηβοι καπνιστές μειώθηκαν από 23% στο 3% την ίδια περίοδο και οι χρήστες κάνναβης από 17% σε 7%.

Και φυσικά οι Ισλανδοί δεν κρατούν το «θαύμα» μόνο για τον εαυτό τους, αλλά το μοιράζονται και με άλλες χώρες-μιμητές στην Ευρώπη, από τις βόρειες, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, έως τις νότιες, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Στη χώρα μας, το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου δυο χρόνια, γνωστό και ως «Youth in Europe», το «τρέχει» αποκλειστικά ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Το star.gr, επικοινώνησε με την Σοφία Γιαννουχίδου, κοινωνιολόγο και επικεφαλής του «Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου» για να μας εξηγήσει τι είναι αυτό το περιβόητο «ισλανδικό θαύμα»:

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εκπονείται μέσω του Erasmus plus, στο οποίο γίνονται συμπράξεις δήμων και κοινοτήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε και αυτή η σύμπραξη μεταξύ της Ισλανδίας και 8 δήμων στην Ευρώπη. Η Ισλανδία ήταν ο leader της όλης διαδικασίας», μας εξήγησε η κα Γιαννουχίδου.

Ποιος είναι όμως ο στόχος αυτού του μεγάλου ερευνητικού project;

«Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν οι Ισλανδοί να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, γιατί αυτό το πρόγραμμα το δουλεύουν εδώ και 20 χρόνια σε σχέση με τη χρήση ουσιών. Σε συνεργασία με έναν ισλανδικό φορέα, κάναμε κάποια ερωτηματολόγια τα οποία διανείμαμε σε μαθητές, σε όλους αυτούς τους δήμους της Ευρώπης (δηλαδή και Ιταλοί και Μαλτέζοι και Γάλλοι κάναμε ακριβώς το ίδιο ερωτηματολόγιο). Μεταφράσαμε ο καθένας στη γλώσσα του και διανεμήθηκαν τα ερωτηματολόγια στους μαθητές των σχολείων. Στον δικό μας δήμο δώσαμε 1000 ερωτηματολόγια σε μαθητές ηλικίας 16 ετών (Α΄Λυκείου) και παραλάβαμε 800. Είναι ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό project, γιατί είναι δύσκολο να κάνεις έρευνα σε τόσο μεγάλο δείγμα».

Ωστόσο όπως μας ξεκαθάρισε, δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε, καθώς προς το παρόν γίνεται επεξεργασία των απαντήσεων και των αποτελεσμάτων, με τα τελικά συμπεράσματα να αναμένονται κάπου στον Απρίλιο, οπότε και θα ανακοινωθούν επίσημα σε ημερίδα που θα διοργανωθεί:

«Εφόσον γίνει έρευνα και εφόσον δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η νεολαία μας σε σχέση με την χρήση ουσιών, θα πρέπει μετά να συντονιστούμε οι φορείς που ασχολούνται με την νεολαία (πέρα από τους γονείς, οι σύλλογοι γονέων, ο Δήμος, οι αθλητικές δραστηριότητες) για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε τα παιδιά να μην εμπλέκονται σε ουσίες. Στην Ισλανδία λοιπόν (γιατί ακόμα δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει αυτό στην Ελλάδα), που το έχουν κάνει και το έχουν δουλέψει, είδαν τεράστια αποτελέσματα γιατί συντονισμένα όλοι οι φορείς βάλανε κάποια όρια και κάποιους κανόνες».

Όπως μας ξεκαθάρισε η κα Γιαννουχίδου, «αν τα ερωτηματολόγια έχουν απαντήσεις που δούμε ότι είναι πολύ χαμηλή η συμμετοχή των νέων σε ουσίες, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Οπότε σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα δούμε αν είναι ανησυχητικά και κατά πόσο θα πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο… συντονισμένα και όλοι μαζί!»

Πέρα όμως από τα «ισλανδικά θαύματα», ο παράγοντας «γονείς» είναι ο πρώτος και πιο ουσιαστικός:

«Το σημαντικότερο όλων είναι η ενημέρωση των γονέων. Από εκεί ξεκινά όλο το θέμα και κατά πόσο μπορεί να βοηθηθεί ένα παιδί» τονίζει η κα Γιαννουχίδου.

Μπορεί όμως αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε έναν άλλο δήμο της Ελλάδας;

«Όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ερευνητικό πρόγραμμα που κάναμε μπορεί να εφαρμοστεί και σε έναν άλλο δήμο. Γιατί εμείς κάναμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Το πιο σημαντικό είναι η έρευνα που έχει γίνει» δηλώνει η επικεφαλής του προγράμματος.

Τέλος, στην ερώτηση κατά πόσο οι απαντήσεις των μαθητών στα ερωτηματολόγια είναι αληθινές η όχι, η κα Γιαννουχίδου μας εξηγεί:

«Η συλλογή ερωτηματολογίων έγινε με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Τα συλλέξαμε ανώνυμα σε κλειστούς φακέλους. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρει κάποιος ποιος έχει γράψει τι. Αλλά μην ξεχνάμε ότι όπως σε κάθε έρευνα που γίνεται ακόμα και στις εκλογές στα exit poll, δεν μπορείς να ξέρεις 100% αν κάποιος κάνει πλάκα. Θεωρητικά με τόσο μεγάλο δείγμα 800 παιδιών που έχουμε, δεν νομίζω ότι πέφτει πολύ έξω από την πραγματικότητα».

Ρεπορτάζ: Xριστίνα Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top