Δημοσκοπήσεις: Γιατί έπεσαν έξω – «Καρφιά» ΣΕΔΕΑ κατά ΣΥΡΙΖΑ   

Τι αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς 

Δημοσκοπήσεις: Η συζήτηση για το τι έφταιξε και «έπεσαν έξω» στο αποτέλεσμα της κάλπης και η αντίδραση του Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (video Star)   

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης κατά των δημοσκοπήσεων, που με τη σειρά του οδήγησε σε υποαντιπροσώπευση των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις, περιέχει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), για το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21/5/2023 το οποίο δεν μπόρεσε να προβλεφθεί.   

Εκλογές 2023: Γαλάζιος ο χάρτης της Ελλάδας – Τα οριστικά αποτελέσματα

Ο ΣΕΔΕΑ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του:      

«Οι έρευνες κοινής γνώμης, και ιδιαιτέρως οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, αφού αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αποτυπώνουν την στιγμή και κάθε στιγμή είναι διαφορετική, αφού επηρεάζεται από πληθώρα γεγονότων που συμβαίνουν καθημερινά, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και την περίοδο που προηγείται αυτής, όπως οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν ανατρέχοντας στα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών.
Εδώ και πολλά χρόνια, το εργαλείο αυτό αμφισβητείται έντονα με δημόσιες τοποθετήσεις από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, με στόχο την αποδόμησή του. Η πραγματικότητα κατέδειξε, όχι μόνον στις παρούσες εκλογές αλλά και στις προηγούμενες, ότι όποιος την αρνείται αυτοπαγιδεύεται στο δικό του ιστόρημα».

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Οι αλλαγές σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου     

ΣΕΔΕΑ: Το Exit Poll προέβλεψε σωστά το αποτέλεσμα
  

Σχετικά με τo Exit Poll ο ΣΕΔΕΑ αναφέρει:  

«Οι φετινές εκλογές κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το ΕΧΙΤ POLL αποτύπωσε σωστά την εκλογική συμπεριφορά, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ικανοποιητικά τις τάσεις της κοινωνίας και μάλιστα σε περιόδους αστάθειας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου συντελούνται δομικές κοινωνικές αλλαγές.

Νέα δημοσκόπηση: Αυτή θα είναι η επόμενη Βουλή – Τα κόμματα που μπαίνουν

Η μόνη απόκλιση στο 100% του exit poll από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αφορούσε στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τις αποκλίσεις των προεκλογικών δημοσκοπήσεων αλλά και του exit poll η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι αυτές οφείλονται:

1. στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου
2. στο ότι, όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία του exit poll, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (19%) επέλεξε κόμμα την ημέρα των εκλογών και
3. στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εκτεταμένης από το κόμμα τους αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, δεν συμμετείχαν σε αυτές και για το λόγο αυτό υποαντιπροσωπεύονταν στις έρευνες κοινής γνώμης, όπως και στο exit poll. Με αυτή την παραδοχή, η στάθμιση των στοιχείων έδινε υψηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε στις εκλογές».

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ καταλήγει: 

«Ευχή μας είναι να αφεθεί εφεξής ο κλάδος απερίσπαστος να κάνει την δουλειά του με την ευσυνειδησία και την ανεξαρτησία που διακρίνει τα μέλη του ΣΕΔΕΑ και με γνώμονα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας στο δρόμο προς τις εκλογές».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top