Standard & Poor’s: Επιβεβαίωσε αλλά δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Αναμένει πλήρη συμμόρφωση στους στόχους μέχρι την λήξη του προγράμματος

Επιβεβαίωσε αλλά δεν αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της  πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο "Β-", η Standard & Poor's,  αλλά δεν προχώρησε σε αναβάθμισή της, χωρίς πάντως να αποκλείεται αυτό τους επόμενους μήνες  καθώς ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το "outlook".

Η S&P αναφέρει στην ανακοίνωσή της  ότι η ανάκαμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.

Για τους ίδιους λόγους  αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε "θετικό" από "σταθερό" προηγουμένως και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο "Β-”.

Ο οίκος  αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι το Eurogroup συμφώνησε να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος μέσω εκταμιεύσεων που ξεπερνούν το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Κατά την  S&P, αυτή η υποστήριξη ανοίγει τον  δρόμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος.

Η S&P θεωρεί επίσης σημαντικό ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης  συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με οποιαδήποτε μεταβολή στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους του ESM.

Παράλληλα, αναμένει από την Ελλάδα πλήρη συμμόρφωση προς τους τρέχοντες στόχους του προγράμματος, μέχρι την λήξη του,  τον Αύγουστο του 2018.  

Όπως εκτιμά, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που ενισχύθηκε από την εκταμίευση 0,8 δισ. ευρώ από τον ESM (0,4% του ΑΕΠ) τον Ιούλιο, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να τηρήσει τους δημοσιονομικούς όρους του προγράμματος, καθώς οι έμμεσοι φόροι και ιδίως ο ΦΠΑ αναμένεται να αποδώσουν.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top