Ζάεφ: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο

Αισιόδοξος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Ζάεφ: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν τον Ιούνιο
Πρώτη δημοσίευση 16.41

Σόφια, του απεσταλμένου του Star Θάνου Αθανασίου

Την ελπίδα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, κατά προτίμηση πριν το καλοκαίρι, αλλά σίγουρα τους επόμενους μήνες, εξέφρασε μιλώντας στον Τύπο στη Σόφια, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκ.Ζαεφ.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Σόφιας, τόνισε ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στις σχέσεις με την Ελλάδα και συγκεκριμένα ως προς την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για το ονοματολογικό. Σημείωσε ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος που επιτρέπει την εξεύρεση λύσης ακόμα και σε επόμενο διάστημα, αν οι συνομιλίες δεν συνεχιστούν άμεσα και εξήγησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας ομόλογός του πρέπει να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και να διαβουλευτούν με τον πολιτικό κόσμο. Εκτίμησε δε, ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στο ίδιο "σενάριο λύσης".

"H 25ετής διαμάχη γύρω από το ζήτημα του ονόματος ήταν από τα δυσκολότερα προβλήματα αυτής της περιόδο, τα οποία τραβούσαν την πΓΔΜ προς τα πίσω", είπε συγκεκριμένα. "Σήμερα το αντιμετωπίζουμε και θα επιτύχουμε. Σήμερα, η πΓΔΜ και οι πολίτες προχωρούν", τόνισε και σημείωσε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα άλλαξαν την αντίληψη της Δημοκρατίας της `Μακεδονίας` και ως γείτονα".

"Στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ελλάδας, τον φίλο της `Μακεδονίας`, τον Αλέξη Τσίπρα, συμφωνήσαμε αμοιβαία ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει μέχρι στιγμής στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης γύρω από τη διαμάχη για το όνομα της χώρας μας", σημείωσε.

"Μαζί με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα εξετάσαμε τις πιθανές επιλογές για δημιουργικές λύσεις, τις οποίες η `μακεδονική` πλευρά παρουσίασε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Ακολουθούν οι διαβουλεύσεις με τους σχετικούς πολιτικούς παράγοντες και στις δύο χώρες", συμπλήρωσε.

"Από σήμερα, η φιλία μεταξύ της `Δημοκρατίας της Μακεδονίας` και της Δημοκρατίας της Ελλάδας είναι ακόμα ισχυρότερη", είπε.

"Επιλύουμε μια διαμάχη προκειμένου να ενισχύσουμε την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών και στις δύο χώρες" τόνισε.

"Επίσης, συζήτησα αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Macron και την καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel. Αναγνωρίζουν την ηγεσία που η `Μακεδονία` αποδεικνύει και παρέχουν υποστήριξη για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μας και της ΕΕ", είπε.

"Όλοι οι φίλοι μας, όπως ο πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών, ο Mark Rutte, ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, οι Πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Εσθονίας, ο Stefan Löfven και ο Juri Ratas, με τους οποίους είχα επίσης διμερείς συναντήσεις, επεκτείνουν την άνευ όρων υποστήριξη  για τα επιτεύγματά μας και μας ενθαρρύνουν να μείνουμε επικεντρωμένοι στην ευρωπαϊκή ατζέντα μας", τόνισε.

"Τα μηνύματά τους είναι επιβεβαίωση για τις προοπτικές μας. Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη της `Μακεδονίας` στην ΕΕ εγγυάται ισχυρούς θεσμούς και Κράτος Δικαίου", κατέληξε

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top