Έτοιμο το σχέδιο: Πιο κοντά από ποτέ η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα

Με… χείρα βοηθείας από Μακρόν και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

«Η Γαλλία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξετάζουν μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα», γράφει σε εκτενές δημοσίευμά της η Handelsblatt με τίτλο «Νέο σχέδιο για την Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι – σε αντίθεση με την σταθερά αρνητική στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λήψη τέτοιων μέτρων – «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η αντίσταση του Βερολίνου πλησιάζει στο τέλος».

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται στην ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη Απριλίου στη Σόφια, όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του χρέους, και εκτιμά ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενδέχεται να εμφανιστεί πιο συμβιβαστικός από τον προκάτοχό του. Αυτό αναμένουν όχι μόνο πολιτικοί του SPD, αλλά και διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες».

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι ο Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποφύγει πλέον τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει προ πολλού».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε «πρώτους υπολογισμούς του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης», οι οποίοι «συνοψίστηκαν σε έγγραφο από μια ομάδα εργασίας».

Αυτό το εσωτερικό έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση της HB, η οποία σχολιάζει ότι «παρότι πρόκειται για πρώτες σκέψεις, στο έγγραφο καθίσταται σαφές πόσο εκτεταμένα θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Έτσι, σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, που είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια. Επιπλέον, πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι προτάσεις των Γάλλων είναι ακόμη πιο προχωρημένες. Αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top