Νέο «χαράτσι» το 2018: Χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων ο φόρος υπεραξίας

Σκοτώνει το «μομέντουμ» της ανάκαμψης η νέα επιβάρυνση στα ακίνητα

Χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων ο φόρος υπεραξίας
Η χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων κινδυνεύει να γίνει το νέο χαράτσι στα ακίνητα, ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος μπαίνει επίσημα στη ζωή μας από το 2018.
 
Ο συγκεκριμένος φόρος δεν είναι καινούργιος αλλά ένας φόρος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς είχε κριθεί πως το όφελος από τα (όποια) έσοδα θα έφερνε θα ήταν μικρότερο από τα προβλήματα που θα προκαλούσε στην λαβωμένη αγορά ακινήτων.
 
Με νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή το 2014 και το 2016, ο φόρος είχε ανασταλεί αλλά πλέον έρχεται η ώρα της… γνωριμίας για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων από 1/1/2018.
 
Φρένο σε μια αγορά που «ξυπνάει»
 
Η αγορά ακινήτων βρίσκεται πλέον στον 10ο χρόνο πτώσης των τιμών.
 
Με τη ρευστότητα στο ναδίρ και τους φόρους στο ζενίθ, οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις κοντεύουν να γίνουν τόσο σπάνιες που να αποτελούν... είδηση.
 
 
Ωστόσο, μετά από συνεχόμενα χρόνια τρομακτικής πτώσης στις τιμές των ακινήτων (11,7% το 2012, 10,9% το 2013, 7,5% το 2014), τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή αποκλιμάκωση του ρυθμού της πτώσης των αξιών (5,1% το 2015 και 2,4% το 2016).
 
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πτώση των τιμών των κατοικιών στο τρίτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στο 0,6% (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Κοινώς, δείχνουν ξεκάθαρα ένα θετικό μομέντουμ για να ξυπνήσει η αγορά από τον 10ετή λήθαργο της κρίσης.
 
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κινητικότητα  στο κομμάτι των πωλήσεων ακινήτων σε κάποιες περιοχές, όπως είναι τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, κλπ.» επιβεβαιώνει στο star.gr ο Χριστόφορος Χριστοφίδης της CCRE Real Estate, με γραφεία σε Μαρούσι και Νέα Υόρκη.
 
«Εξοντώνει τους ιδιοκτήτες, “διώχνει” τους επενδυτές ο φόρος υπεραξίας»
 
Όπως εξηγεί ο έμπειρος μεσίτης, το ενδιαφέρον είναι κυρίως από αγοραστές του εξωτερικού δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες αυτή την εποχή είναι δύσκολη.
 
«Εν όψει των  επικείμενων φόρων υπεραξίας, εκτιμώ ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές, εξοντώνοντας ιδιοκτήτες και αποτρέποντας να αγοράσουν οι ξένοι» υπογραμμίζει ο κ. Χριστοφίδης.
 
Ήδη, εξηγεί, «βλέπουν αρνητικά τις κατοικίες που έχουν ΦΠΑ και μας ζητούν ακίνητα χωρίς ΦΠΑ».
 
Οι επιβαρύνσεις του νέου φόρου
 
Όσοι ετοιμάζονται να πουλήσουν κάποιο ακίνητο από το 2018, ας προετοιμαστούν για το τι τους περιμένει:
 
Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου (σ.σ.: μιλάμε πάντα για αντικειμενικές τιμές).
 
Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
 
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμής της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
 
Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.
 
Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25). Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2002 οι συντελεστές απομείωσης θα περιορίζονται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται με 0,8.
 
Προβληματισμός στην αγορά από την εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών τιμών
 
Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κτηματαγορά το θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.
 
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να… βγάλει λαγό από το καπέλο τον Μάρτιο του 2018, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο στόχος πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον «νέο» ΕΝΦΙΑ (που θέλει να φέρει σε αντικατάσταση του ισχύοντος) όσο και για τον φόρο υπεραξίας.
 
 
Οι αντικειμενικές αξίες άλλαξαν για τελευταία φορά το 2007, πριν δηλαδή η οικονομική κρίση «χτυπήσει» την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της κτηματαγοράς, σε περίπτωση που ο φόρος υπεραξίας υπολογιστεί με τα δεδομένα του 2007, «θα μιλάμε για… σφαγή».
 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top