Τσίπρας στην Μέρκελ: Το ΔΝΤ «τινάζει στον αέρα» την αξιολόγηση!

Τι είπαν στο γεύμα εργασίας με την καγκελάριο ο πρωθυπουργός και για προσφυγικό - Kυπριακό

Τσίπρας στην Μέρκελ: Το ΔΝΤ μας «τινάζει στον αέρα»

Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με την  καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και  στο γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο, σύμφωνα  με κυβερνητικές πηγές, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της β’  αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως μεταδίδει ο  ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ο  κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης στην καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Επισήμανε  ακόμη στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα - δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες - δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τσίπρας και Μέρκελ συζήτησαν και για το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό  και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, προσθέτοντας ταυτόχρονα όμως ότι και αλλά κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρολό στην πολυμερή διάσκεψη.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top