Με δάκρυα στα μάτια παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ

Εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των διαρροών για το νόμο Κατρούγκαλου - Η συγκινησιακά φορτισμένη δήλωσή του

Πρώτη δημοσίευση 14:03

 

Με μια μακροσκελή, συγκινησιακά φορτισμένη δήλωσή του παραιτήθηκε την Τετάρτη από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Νίκος Σακελλαρίου. 

Η παραίτηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στις 30 Ιουνίου 2018 και έχει ως αιτία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, τη διαρροή των αποτελεσμάτων διασκέψεων του δικαστηρίου σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. 

Ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη αυτή την παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία όπως είπε αντικειμενικά αδυνατεί να ελέγξει:

"Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου  σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον,  να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Σακελλαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν ότι η διάσκεψη της Ολομέλειας για τον νόμο Κατρούγκαλου σχετικά με τις περικοπές συντάξεων έκρινε συνταγματικές αυτές τις περικοπές με ψήφους 13 έναντι 12. Μάλιστα, στη μειοψηφία φέρεται να ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Η διαρροή, όμως, του αποτελέσματος της διάσκεψης, η οποία να σημειωθεί δεν αποτελεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση καθώς εκκρεμούν και άλλες διασκέψεις και η κάθε απόφαση λαμβάνει επίσημη μορφή μόνο με την καθαρογραφή της, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του δικαστηρίου με αποτέλεσμα ο κ. Σακελλαρίου να υποβάλει σήμερα το πρωί την παραίτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία κι έγινε δεκτή.

Στο δικαστήριο, θα προεδρεύει μέχρι νεωτέρας ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ενώ στις εκκρεμείς διασκέψεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ. 

Τα μνημόνια

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της δήλωσής του, σε μια στιγμή της οποίας δάκρυσε αναφερόμενος στην αγάπη του για το ανώτατο δικαστήριο, υπενθύμισε ότι από την εποχή του μνημονίου βρισκόταν σταθερά στις μειοψηφίες του δικαστηρίου που ζητούσαν να κριθούν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των μνημονίων. 

"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί,  αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό. Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος" ανέφερε στη δήλωσή του ο κος Σακελλαρίου.

"Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως  και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι:

"Τα χρόνια που ακολούθησαν,  οι αντοχές όλων μας  δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα  μνημόνια που  επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις  μισθών και συντάξεων .Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με  βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη".

Η φράση που χρησιμοποίησε μάλιστα δυο φορές είναι "κλιμακούμενη επικυριαρχία του οικονομικού παράγοντα επί του θεσμικού" και διαρκής υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους.

Φρόντισε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι δε θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις γιατί θα τεθούν οι συνταξιούχοι σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και σε πλήρη εξαθλίωση. Καταλήγοντας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και κυρίως στο Συμβούλιο Επικρατείας, λέγοντας "έχουν γνώσιν οι φύλακες" και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη καθώς "υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας". 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top