Ιερώνυμος σε Βούτση: Παράκλησή μας να ρίξετε μια ματιά στο χώρο της Εκκλησίας

Ο διάλογος του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Βουλής με αφορμή τον αγιασμό

Τη δυσφορία του στον Νίκο Βούτση εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή φύλου, στο περιθώριο του αγιασμού της Βουλής.

«Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας» είπε εξερχόμενος της Βουλής ο Αρχιεπίσκοπος, σχολιάζοντας στους δημοσιογράφους το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.

Νωρίτερα σε διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, είπε:  «Ζούμε σε αυτό το χώρο και καταλαβαίνουμε και το έργο σας και τα προβλήματα που υπάρχουν. Παράκληση μας, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο χώρο της Εκκλησίας {…}. Όλοι μας πρέπει να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά, και η Βουλή και η εκκλησία και οι πολιτικοί πρέπει να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Να μην μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας αλλά οι σχέσεις εκκλησίας και έθνους. Αυτό το έχει ξεχάσει η πολιτεία. Απλά θέσει ειλικρίνεια, αμεσότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχουν 10 εκατομμύρια εδώ αλλά και άλλα 10 εκατομμύρια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο ρόλος της εκκλησίας στον κόσμο έξω πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί σε κάθε μέρος είναι και η πρεσβεία του κράτους. Πρέπει στις συζητήσεις που έχει η Βουλή να προβληματιζόμαστε με αυτά. Τον πήχη να τον ανεβάσουμε ψηλά, να μην ασχολούμαστε με γκρίνιες. Ευχόμαστε αυτός ο χρόνος να μας πάει πιο ψηλά, πιο μακριά και να μην ασχολούμαστε με τα μικρά».

Ο Νίκος Βούτσης απάντησε: «Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να δώσουμε το έναυσμα κάνοντας έναν απολογισμό, αντλώντας μέσα από τις δύσκολες εμπειρίες μας ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, να μπορέσει  πράγματι να ορθοποδήσει. Κάθε θεσμός και η εκάστοτε κυβέρνηση και η εκκλησία πρέπει το δικό τους αποτύπωμα εν τοις πράγμασι  να το δώσουν για να ορθοποδήσει ο λαός μας. Όλοι έχουμε την εμπειρία και τη σοφία να προσεγγίζουμε τα πράγματα μέσα από τον ορθό λόγο και αυτά που πιστεύει ο καθένας. Για εμάς η παρουσία σας εδώ δεν είναι κάτι τυπικό παρά το ότι κάποιοι δεν ορκιζόμαστε, είναι πολύ σημαντική και η παρουσία σας και η συνεργασία σας και για το μεταναστευτικό και σε θέματα διεθνή. Έχουν υπάρξει εμπειρίες και θα εμπλουτίσουν τις σχέσεις μας».

«Σύμπτωση ότι εσείς ξεκινάτε το έργο σας στη Βουλή και εμείς ξεκινάμε ένα κομμάτι θεμάτων που απασχολούν την Ιεραρχία και τις σχέσεις εκκλησίας –πολιτείας» σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, με τον Πρόεδρο της Βουλής να απαντά: «Το θέμα έρχεται και επανέρχεται».

«Ευκαιρία για εμάς να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας. Να πούμε στο λαό “εδώ είμαστε” και πάνω σε βασικά στοιχεία της πατρίδας να συνεργαστούμε ώστε αυτή η συνεργασία να είναι προς όφελος της κοινωνίας» κατέληξε ο Ιερώνυμος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top