Tσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο – Όχι στα ακαδημαϊκά… Survivor!

«Τέλος στην φάμπρικα με τα υψηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά»

«Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες» είπε ο πρωθυπουργός  στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

«Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές» πρόσθεσε.

«Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μέρα προσπάθειας» για την επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και τόνισε πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού».  

Αναφερόμενος στα Συμβούλια Διοίκησης, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση αποκαθιστά τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ:  «Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων».

Ο ίδιος, τόνισε πως η κυβέρνηση συγκροτεί δομές που «θα βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό»

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων: «Μέσα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιος θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό “survivor”. Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι με ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν διαλυτικές συνθήκες στα πανεπιστήμια.

«Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα»

«Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top