Οι δημοφιλείς αρρωσταίνουν πιο εύκολα

Νέα έρευνα του Χάρβαρντ

Οι δημοφιλείς αρρωσταίνουν πιο εύκολα

Οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους... «κοινούς θνητούς». Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η έρευνα με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανό καθηγητή, Νικόλα Χρηστάκη,διαπίστωσε ότι το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.

«Το να είσαι στο επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου σε κάνει πιο ευτυχισμένο, όμως επίσης σε εκθέτει στις αρρώστιες», δήλωσε ο συνεργάτης του, Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο. Αυτό το λεγόμενο «παράδοξο της φιλίας», σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.

Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης το 2009 σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί, κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top