Η μποέμ Φρίντα Κάλο: Η ζωή, η τέχνη και ο μεγάλος της έρωτας

Η Μεξικανή ζωγράφος που άλλαξε τα δεδομένα της εποχής της

​Η Φρίντα Κάλο ήταν ένας χαρακτήρας γεμάτος αντιθέσεις… τόσο δυναμική και ταυτόχρονα τόσο αδύναμη! Αδύναμη μόνο σε όσα αφορούσαν τον μεγάλο της έρωτα… τον Ντιέγκο Ριβέρα.

Κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα της εποχής της, όσον αφορά την ζωγραφική… «Η ζωγραφική μου μεταφέρει το μήνυμα του πόνου» είχε πει για τους πολύχρωμους πίνακες της! Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες… μέσα από την ιδιαίτερη ομορφιά της περνάει ακόμη και σήμερα τον πόνο αλλά και την σεξουαλικότητα της!

Φρίντα Κάλο

Αιτία του πόνου της δεν ήταν άλλη από τον άντρα της ζωής της, τον Ντιέγκο! Τι κι αν είχε προβλήματα υγείας, δεν το έβαζε κάτω… Ο μόνος που μπορούσε να την «ρίξει» ήταν εκείνος… και όλος αυτός ο πόνος κατάφερε να την κάνει μία από τις πιο σπουδαίες ζωγράφους αλλά και προσωπικότητες της εποχής της.

Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 στο Κογιοακάν στο Μεξικό και πέθανε σαν σήμερα, 13 Ιουλίου του 1954. Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο.

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα: Η γνωριμία τους 

 

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα

Παρακολούθησε την σχολή Preparatoria και ήταν ένα από τα 35 κορίτσια ανάμεσα σε 2.000 άτομα. Εκεί είδε για πρώτη φορά τον μετέπειτα σύζυγό της, τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος ζωγράφιζε τους τοίχους της σχολής.

To 1925, στα 18 της ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.

Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο είχε γνωρίσει στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού που σύχναζε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν. Έντονη ήταν η αντίδραση της μητέρας της Κάλο, που πίστευε ότι ο γάμος της κόρης της ήταν γάμος «ενός ελέφαντα με μία περιστέρα».

Ο Ριβέρα ήταν ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος και οι τοιχογραφίες του είχαν μεγάλη ζήτηση στις Η.Π.Α. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και αργότερα στο Ντητρόιτ.

Εκεί η Φρίντα απέβαλε και η θλίψη της για τις αποβολές της αποτυπώνεται στους πίνακες «Αποβολή στο Ντητρόιτ» και «Νοσοκομείο Χένρι Φόρντ».

Η αδυναμία του Ριβιέρα στις όμορφες γυναίκες

Χώρισαν δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους και ξαναπαντρεύτηκαν το 1940. Μόνιμο πρόβλημα στον γάμο τους ήταν η αδυναμία του Ριβέρα στις όμορφες γυναίκες.

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα

Ο Ριβέρα ήταν άσχημος και παχουλός, αλλά ελάχιστες γυναίκες του αντιστάθηκαν... Ακόμα και με την αδελφή της Κριστίνα έκανε σχέση.

Όσο καιρό ήταν μπλεγμένος με την αδερφή της, η Κάλο, που μπορούσε πάντα να εκφράζει τον πόνο της σε καμβάδες, ζωγράφισε μόνο ένα πίνακα.... Τον ονόμασε «Μερικές Μικρές Μαχαιριές» και απεικονίζει ένα στυγερό έγκλημα που είχε συνταράξει τη μεξικάνικη κοινωνία.

Φρίντα Κάλο έργο

Ένας άντρας μαχαίρωσε τη γυναίκα του 16 φορές και σχολίασε αργότερα ότι δεν την είχε πειράξει, εκτός από «μερικές μικρές μαχαιριές»!

Αποφθέγματα της Φρίντα Κάλο:

• «Ο λόγος που οι άνθρωποι έπρεπε να επινοήσουμε ή να φανταστούμε ήρωες και θεούς, είναι ο φόβος. Ο φόβος της ζωής και ο φόβος του θανάτου».

• «Πόδια, τι σας χρειάζομαι από τη στιγμή που έχω φτερά για να πετάξω»;

• «Υπήρξαν δύο μεγάλα ατυχήματα στη ζωή μου. Το ένα ήταν με το τρόλεϊ και το άλλο ήταν ο Ντιέγκο. Το δεύτερο ήταν μακράν το χειρότερο».

• «Δεχτείτε έναν εραστή που σας κοιτάζει λες και είστε ένα μπισκότο με ουίσκι».

Φρίντα Κάλο έργο

• «Τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από το γέλιο. Είναι δύναμη το να μπορείς να γελάς, να αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει ελαφρύς. Η τραγωδία είναι το πιο γελοίο πράγμα».

• «Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερο από ό,τι νομίζουμε ότι μπορούμε».

Φρίντα Κάλο έργο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top