Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Φτωχότερο είναι πια το ελληνικό θέατρο, καθώς έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη, σε ηλικία 89 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε μέσα από το Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.

«Μόλις μάθαμε ένα ακόμα θλιβερό νέο… Έφυγε από κοντά μας ή σπουδαία φίλη και ηθοποιός που τίμησε με την παρουσία της το θέατρο μας και υπηρέτησε το ΕΘΝΙΚΟ μας θέατρο για πάρα πολλά χρόνια με ρόλους σημαντικούς, η σπουδαία δασκάλα τόσων ηθοποιών και κυρίως μια Κυρία στην ζωή. Είχα τη μεγάλη τύχη να παίξω μαζί της… Το αστείρευτο χιούμορ της δεν χάθηκε ποτέ. ΟΛΓΑ μου αγαπημένη καλό ταξίδι. Η ζωή σου είναι μήνυμα για όλους μας… Η φωτογραφία είναι από το αφιέρωμα που κάναμε στο ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ του 2019. Η εξόδιος ακολουθία αύριο στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθήνας», έγραψε ο Μπιμπίλας στη συγκινητική του ανάρτηση.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

Ποια ήταν η Όλγα Τουρνάκη

Συνέντευξη της Όλγας Τουρνάκη

  • Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933.
  • Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο.
  • Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
  • Όσον αφορά το αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά.), το 1959 προήχθη σε Κορυφαία (Ορέστεια, Βάτραχοι-Κύκλωψ κ.ά.), ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.).
  • Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο.
  • Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004).
  • Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες (Οι ξενιτεμένοι, Στο δρόμο του Θεού, Αθώος ή ένοχος, 1922 κ.ά.).
  • Μεταξύ 1971 και 2006 εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές (Αστροφεγγιά, Ετυμηγορία, Η κραυγή των λύκων, Λούμπεν κ.ά.). Μεταξύ 1978 και 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.).
  • Έχει συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη/Αδάμης, Ηρώδειο, 1978).
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top