Life Coaching: Η μόδα που «σαρώνει» στους celebrities!

O «γκουρού της αγάπης» Νικόλας Ουρανός στο star.gr

Ο life coach Νικόλας Ουρανός

Life Coaching…
Ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά τελευταία στην Ελλάδα, ωστόσο, αποτελεί αγαπημένη συνήθεια του Hollywood εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, αυτό που δε γνωρίζουμε είναι πως ένας από τους πιο διάσημους Ευρωπαίους life coach είναι Έλληνας και ονομάζεται Νικόλας Ουρανός.

Πιθανότατα, κάποιοι  να τον γνωρίζετε από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, όπου μέσω των εκπομπών,  αλλά και μέσα από τα βιβλία του μιλάει για το μεγάλο πάθος του.

Όπως ο ίδιος λέει: «Με το life coaching ξαναθυμόμαστε πως μας αξίζει μια καταπληκτική ζωή και είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτόν ακριβώς το στόχο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας αφήσουμε τον Νικόλα Ουρανό να μας μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του, αλλά και να μας δώσει τη δυνατότητα να βιώσουμε, την αγάπη στη ζωή μας, μέσα από το star.gr!

Τι είναι το Life Coaching;
Το life coaching, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της International Coach Federation, είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ο coach κάνει δυναμικές ερωτήσεις, με αποτέλεσμα ο πελάτης (coachee) να εμπνέεται και να αναπτύσσει την προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως δεν έχουμε έρθει στη γη για να πληρώνουμε απλώς το στεγαστικό και να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε εφτά χρόνια.
Με το life coaching ξαναθυμόμαστε πως μας αξίζει μια καταπληκτική ζωή και είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτόν ακριβώς το στόχο. Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε πως το life coaching απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι ψυχικά υγιείς. Άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ψυχιατρικές παθήσεις ή διαταραχές πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού αναζητήσουν οποιαδήποτε άλλη μορφή υποστήριξης.

O life coach Νικόλας Ουρανός

Πώς γεννήθηκε η επιθυμία σου να ασχοληθείς με το Life Coaching;
Όπως δε φανταζόμουν ότι θα γίνω ομιλητής και συγγραφέας, έτσι δε φανταζόμουν ότι θα γίνω και Life & Relationship Coach, υποστηρίζοντας καθημερινά ανθρώπους να δημιουργήσουν τη ζωή και τη σχέση που ονειρεύονται. Παρόλο που η ζωή μου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και είχα μια επαγγελματική και προσωπική ζωή που έδειχνε την ευτυχία σχηματισμένη, στην πραγματικότητα δεν ήμουν ευτυχισμένος. Δούλευα σκληρά σε πολλά επίπεδα, αλλά πάντα περίμενα το κάτι παραπάνω από κάποιον άλλο. Όταν τελικά κατάφερα μέσα στον ίδιο έναν χρόνο της ζωής μου να συντονίσω όλα τα «αρνητικά» μαθήματά μου μαζί (διαζύγιο, χρεοκοπία, απόλυση από τη δουλειά, κρίσεις πανικού), ένιωθα αποσβολωμένος και δεν μπορούσα να καταλάβω πώς δεν είχε μείνει έστω και ένας τομέας της ζωής μου για τον οποίο να είμαι περήφανος. Είχα βολευτεί, τα περίμενα όλα από τους άλλους.Ήμουν γεμάτος θυμό, απογοήτευση, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και ενώ πρωτύτερα δεν ήθελα να ακούσω κανέναν και τίποτα, τότε απλώς δεν είχα άλλη επιλογή. Έτσι, με την προτροπή ενός καλού μου φίλου, μπήκε το coaching στη ζωή μου.

Από τη στιγμή που ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Life Coaching πώς άλλαξε η δική σου ζωή;
 Άρχιζα δειλά δειλά να αναλαμβάνω 100% την ευθύνη για τη ζωή μου και τα αποτελέσματά της και σταμάτησα να δείχνω με το δάχτυλο τους «απέναντι» ως υπαίτιους. Να θέτω μικρούς στόχους (baby steps) και να εκδηλώνω την απαραίτητη συνέπεια και πειθαρχία στην εφαρμογή της επίτευξής τους. Να αντιμετωπίζω την ίδια τη ζωή σαν μάθημα, έτσι ώστε να μη διαχωρίζω τα γεγονότα και τους ανθρώπους σε «θετικούς» και «αρνητικούς». Να θεραπεύομαι από τις παλιές πεποιθήσεις μου, να αλλάζω «δέρμα», φιλοσοφία, νόημα και στόχους. Να τολμώ όχι απλώς να ονειρεύομαι, αλλά να σχεδιάζω μεθοδικά κάθε επόμενο βήμα μου και να σπάω όλα τα «ταβάνια» που πρώτος εγώ είχα σπεύσει να βάλω στον εαυτό μου.

Ο Νικόλας Ουρανός και η σύζυγός του Τζιλ Δούκα

Τι μπορεί να συμβεί σε κάποιον για να σκεφτεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός life coach;
Δεν χρειάζεται να έχεις βιώσει κάτι τραγικό σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο για να αναζητήσεις την καθοδήγηση ενός life coach. Είναι  ο προπονητής που πρέπει να έχεις αν θέλεις να βγάλεις όχι μόνο το 100άρι αλλά και την καθημερινότητα.
Αν ήσουν αθλητής, θα διάλεγες προπονητή μόνο για έναν σημαντικό αγώνα;  Ο life coach θα σε βοηθήσει όχι αναγκαστικά να αποφύγεις τις δοκιμασίες που πρέπει να περάσεις, αλλά να τις διαχειριστείς σωστά και εποικοδομητικά.

Ποιος μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το life coaching και τι πρέπει να κάνει;
Δυστυχώς, το life coaching είναι ένα επάγγελμα το οποίο δεν είναι ρυθμιζόμενο από έναν ανώτερο οργανισμό, όπως οι γιατροί. Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει μπορεί να πει ότι είναι life coach χωρίς να το έχει σπουδάσει. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα τι είναι το life coaching να αυτοανακηρύσσονται life coaches ή coaches. Η Global Academy of Coaching -η σχολή που έχει ιδρύσει η σύζυγός μου Τζιλ Δούκα και στην οποία είμαι υπεύθυνος της εξειδίκευσης του relationship course- είναι διαπιστευμένη από την ICF ως πρόγραμμα ACSTH, δηλαδή οι απόφοιτοί μας μπορούν, αφού εξασκήσουν το life coaching, να αναγνωριστούν από την ICF.

Μεταξύ εκείνων που έχεις συμβουλεύσει είναι και celebrities του Hollywood. Μίλησε μου γι' αυτή την εμπειρία.
 Όλοι οι coaches, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, παρουσιάζουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και αυτό είναι φυσικό καθώς μπορεί να μοιάζουν λίγο-πολύ οι στόχοι μας και τα όνειρά μας, αλλά δεν αξιοποιούνται από όλους μας το ίδιο οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.
Οι celebrities διακατέχονται από περισσότερες ανασφάλειες, λόγω της εφήμερης φύσης του επαγγέλματός τους. Δεν νοείται διάσημος στο εξωτερικό που να μην έχει τον προσωπικό του σύμβουλο ανάπτυξης. Δεν είναι μόδα, είναι αναγκαιότητα που τη χρειάζονται για να γειώνονται με την πραγματικότητα. Η φήμη, η απότομη δόξα και ο πλούτος αποτελούν αλλαγές που έχουν αντίστοιχη αξία με την πτώχευση, την απόλυση, το διαζύγιο σε ό,τι αφορούν στην προσωπική ανάπτυξη. Μπορούν να απογειώσουν αλλά και να συνθλίψουν (όπως οι δεύτερες) την ανθρώπινη προσωπικότητα. Είτε ο στόχος τους είναι να καταξιωθούν επαγγελματικά, είτε να ισοσκελίσουν την προσωπική τους ζωή με τις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους, ο life coach είναι το πρόσωπο ευθύνης και ισορροπίας που εμπιστεύονται.

Όταν κάποιος ζητά τη βοήθειά σου ποια είναι η δέσμευσή σου απέναντι του;
Στο coaching πιστεύουμε πως έχεις όλες τις απαντήσεις μέσα σου. Δε θα σου πει ένας σωστά εκπαιδευμένος coach τι να κάνεις. Θα το ανακαλύψεις μόνος σου μέσα από τις δυναμικές ερωτήσεις του. Γι’ αυτό είναι τόσο επιτυχημένη μέθοδος! Ο life coach δε δίνει συμβουλές και ποτέ δε λέει τη γνώμη του. Επειδή κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τι είναι καλό για εμάς. Μέσα από το coaching μαθαίνουμε τον εαυτό μας, εμπιστευόμαστε και βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας, αναλαμβάνοντας 100% την ευθύνη για τη ζωή μας.    Έτσι, πολλές φορές έχει συμβεί σε μια συνεδρία να χρειαστεί να μιλήσουμε για το παρελθόν για να απελευθερώσουμε θέματα τα οποία μας απασχολούν. Οτιδήποτε ειπωθεί στον life coach είναι άκρως εμπιστευτικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να συναναστρέφεσαι με έναν life coach;
Σκέψου τον σαν τον ειδικό που θα σε βοηθήσει και θα σε εμπνεύσει να "πάρεις εμπρός". Θα σου δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα να ξεκινήσεις τη διαδικασία μεταμόρφωσης της ζωής σου, αλλάζοντας όσα ανέβαλες ή δίσταζες. Ο life coach είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να βγεις από την αδράνεια και να εμπιστευτείς το ένστικτο και τις δυνάμεις σου.

Έχεις γράψει και βιβλία - πως πήρες αυτή την απόφαση και πως συμβάλλουν ως μέσα αυτοβελτίωσης του αναγνώστη;
Τα #1 best sellers "Αγάπη Τώρα" και "Ευ Ζην Τώρα", τα οποία έχω συγγράψει με την Τζιλ Δούκα, MBA, PCC, και έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά, αποτελούν μια προσπάθεια δική μου και της Τζιλ να αποκτήσουν όσοι μας εμπιστεύονται έναν πρακτικό οδηγό για την αυτοβελτίωση. Στην ουσία συμπυκνώνουν με τρόπο κατανοητό στον μέσο αναγνώστη, όλη την ουσία των διαλέξεων, των περιοδειών μας, της έντονης παρουσίας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των online courses και workshops που διοργανώνουμε ως μέρη του πλάνου που προτείνουμε για την προσωπική ανάπτυξη. Ήταν μια ανάγκη που προέκυψε από τη θέληση του κοινού μας να έχει διαθέσιμη καθοδήγηση ανά πάσα στιγμή και με ευχάριστη γραφή.

Συνέντευξη: Μίτση Σκέντζου (mskentzou@star.gr)

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top