H Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Τούρκος Πρόεδρος

ερντογάν

Η Τουρκία δεν πτοείται από τις διεθνείς αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν «παράνομη» τη διμερή συμφωνία με τη Λιβύη και σήμερα κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη.

Μπλόκο των ΗΠΑ στην Τουρκία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο με κυρώσεις

Στο επίσημο έγγραφο της Άγκυρας περιγράφονται με λεπτομέρειες τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.

Τσαβούσογλου: Μπορεί να διώξουμε τις ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ

«Οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Χτίζει ευρωπαϊκό «τείχος» στις τουρκικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας

Νωρίτερα ο Φατίχ Ντονμέζ είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία της Τουρκίας έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. «Η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώφελη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κενό για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία. Επομένως, με την κατάθεση των συντεταγμένων, από σήμερα, η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα εάν ασκήσει την κυριαρχία της λίγο έξω από τις ακτές της Κρήτης.

«Μην επικυρώσετε τη συμφωνία»: Οι δύο επιστολές της Αθήνας σε ΟΗΕ

Χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προειδοποιήσει πως «κανένας δεν μπορεί  να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε», χαρακτηρίζοντας «νόμιμη» τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Ερντογάν: Θα κάνουμε γεωτρήσεις μέχρι έξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης

Στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προσδοκώντας μία  ενιαία και ηχηρή στήριξη στην Ελλάδα από τους εταίρους της όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ενώ και η Ρωσία έχει πάρει αποστάσεις από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Το υπουργείο Εξωτερικών όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από την πλευρά του, θα τηρήσει στάση ουδετερότητας.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί το θέμα μετά τις επιστολές της Ελλάδας.

Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

Στην Αθήνα σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa).

Μήνυμα στην Τουρκία: Γαλλία-Ιταλία στέλνουν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του, στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης 'Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top