Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ - Οι εφτά προκλητικοί χάρτες

Τα ελληνικά νησιά, αγνοούνται τελείως για τη χάραξη της τουρκικής ΑΟΖ

Πρώτη δημοσίευση 18/11/2018 17:26

 

Τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά η Τουρκία, μετά την έναρξη των ερευνών στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι «η έναρξη εργασιών της ExxonMobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθηκες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού», επαναλαμβάνοντας ότι θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου «αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρείας ExxonMobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η ελληνοκυπριακήδιοίκηση νότιας Κύπρου δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος».

Aυτό είναι το υπερσύγχρονο τρυπάνι της ExxonMobil–Ξεκίνησε τις γεωτρήσεις

Και συνεχίζει:«Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές, έχουμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των ελληνοκύπριων.Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι: 

«Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαο’ ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού. Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ !

Την ίδια στιγμή, 7 προκλητικούς τουρκικούς χάρτες αποκαλύπτει ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος και δημοσιεύει η «Καθημερινή», στους οποίους τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτου μεγέθους, αγνοούνται τελείως για τη χάραξη της τουρκικής ΑΟΖ με Αίγυπτο, Λιβύη, Ισραήλ και Λίβανο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ» ΡΟΔΟ, ΚΡΗΤΗ, ΚΥΠΡΟ 

Ουσιαστικά η Τουρκία παρακάμπτει την Ελλάδα, θεωρώντας - κόντρα στο Δίκαιο της Θάλασσας - ότι τα νησιά δεν έχουν δικιά τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά μόνο χωρικά ύδατα.

Στο χάρτη της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης αγνοείται παντελώς η υφαλοκρηπίδα Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και προτείνεται η μέση γραμμή με τις ακτές της Τουρκίας.

Στο χάρτη με την ΑΟΖ Τουρκίας - Ισραήλ αμφισβητείται ανοιχτά η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σε αυτόν της ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου αγνοείται τελείως η Κύπρος και το «οικόπεδο 10» της ExxonMobil «παραχωρείται» στην αιγυπτιακή πλευρά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top