Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας

Διατροφικές συμβουλές για να προστατέψετε τον οργανισμό σας

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ειδικός χειρούργος εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε / Βίντεο: Alpha
Ακούστε το άρθρο --:-- λεπτά

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών επιδράσεων, είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται συνήθως στο παχύ έντερο.

Στέλιος Κρητικός: «Έκανα τεστ για καρκίνο του παχέος εντέρου. Βγήκε θετικό»

Αποτελεί τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και είναι η 3η συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται συνήθως στο παχύ έντερο. Αυτά είναι τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας / Φωτογραφία: Unsplash.com

Τα συμπτώματα, τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου

Συνήθως ξεκινά ως πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοήθεις αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η έγκαιρη ανίχνευση και αφαίρεση των πολυπόδων είναι κρίσιμη για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. 
Τα πιο συχνά αίτια για τη εμφάνιση του καρκίνου στο παχύ έντερο είναι τα παρακάτω:

Γενετικοί παράγοντες:

  • Κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο. 

Περιβαλλοντικοί παράγοντες:

  • Η διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο. 

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου:

  • Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Θετικά τα 1.000 από τα 130.000 self test

Ενώ τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, αλλαγή στην υφή των κοπράνων).
  • Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό.
  • Κοιλιακό άλγος, κράμπες ή φούσκωμα.
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση. 

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας

H υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, καθώς και η διατήρηση υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου  / Φωτογραφία: Unsplash.com

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας

Εκτός από τους τακτικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους (η κολονοσκόπηση συνιστάται για άτομα άνω των 50 ετών ή νωρίτερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό), η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, καθώς και η διατήρηση υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Έτσι, υιοθετώντας τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες, δημιουργείτε μία «ασπίδα» προστασίας ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 500γρ. την εβδομάδα.
  • Αποφύγετε τα αλλαντικά, διότι από ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση μόλις 2 φετών ζαμπόν την ημέρα αυξάνει κατά 20% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
  • Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού σε 2-3 φορές την εβδομάδα, για να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας

Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο των κρεατικών, για να περιορίσετε το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών που θεωρούνται καρκινογόνες / Φωτογραφία: Unsplash.com
  • Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, προτιμήστε όσα έχουν έντονο χρώμα, αφού έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
  • Προτιμήστε ολικής άλεσης δημητριακά, αμυλούχα προϊόντα και ζυμαρικά, καθώς και τη βρώμη, προκειμένου να καταναλώσετε αρκετές φυτικές ίνες.
  • Εντάξτε τα όσπρια και το καστανό ρύζι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας (1-2 φορές την εβδομάδα).
  • Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στη μαγειρική σας (κυρίως κουρκουμά, σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη, πιπερόριζα).
  • Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο των κρεατικών, για να περιορίσετε το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών που θεωρούνται καρκινογόνες.
  • Καταναλώστε γιαούρτι καθημερινά, καθώς είναι μια φυσική πηγή προβιοτικών και βιταμίνης D.
  • Καταναλώστε 15-30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα (κυρίως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, πεκάν).
  • Πίνετε μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
  • Ενυδατωθείτε επαρκώς (1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως).
  • Επιτύχετε και διατηρήστε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος σας.
  • Ασκηθείτε συστηματικά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top