Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών επιδράσεων, είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται συνήθως στο παχύ έντερο.
Στέλιος Κρητικός: «Έκανα τεστ για καρκίνο του παχέος εντέρου. Βγήκε θετικό»
Αποτελεί τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και είναι η 3η συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.
Τα συμπτώματα, τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου
Συνήθως ξεκινά ως πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοήθεις αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η έγκαιρη ανίχνευση και αφαίρεση των πολυπόδων είναι κρίσιμη για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.
Τα πιο συχνά αίτια για τη εμφάνιση του καρκίνου στο παχύ έντερο είναι τα παρακάτω:
Γενετικοί παράγοντες:
- Κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες:
- Η διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου:
- Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Θετικά τα 1.000 από τα 130.000 self test
Ενώ τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, αλλαγή στην υφή των κοπράνων).
- Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό.
- Κοιλιακό άλγος, κράμπες ή φούσκωμα.
- Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου.
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας
Εκτός από τους τακτικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους (η κολονοσκόπηση συνιστάται για άτομα άνω των 50 ετών ή νωρίτερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό), η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, καθώς και η διατήρηση υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Έτσι, υιοθετώντας τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες, δημιουργείτε μία «ασπίδα» προστασίας ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου:
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 500γρ. την εβδομάδα.
- Αποφύγετε τα αλλαντικά, διότι από ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση μόλις 2 φετών ζαμπόν την ημέρα αυξάνει κατά 20% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
- Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού σε 2-3 φορές την εβδομάδα, για να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων.
- Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, προτιμήστε όσα έχουν έντονο χρώμα, αφού έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
- Προτιμήστε ολικής άλεσης δημητριακά, αμυλούχα προϊόντα και ζυμαρικά, καθώς και τη βρώμη, προκειμένου να καταναλώσετε αρκετές φυτικές ίνες.
- Εντάξτε τα όσπρια και το καστανό ρύζι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας (1-2 φορές την εβδομάδα).
- Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στη μαγειρική σας (κυρίως κουρκουμά, σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη, πιπερόριζα).
- Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο των κρεατικών, για να περιορίσετε το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών που θεωρούνται καρκινογόνες.
- Καταναλώστε γιαούρτι καθημερινά, καθώς είναι μια φυσική πηγή προβιοτικών και βιταμίνης D.
- Καταναλώστε 15-30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα (κυρίως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, πεκάν).
- Πίνετε μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα.
- Αποφύγετε τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
- Ενυδατωθείτε επαρκώς (1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως).
- Επιτύχετε και διατηρήστε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος σας.
- Ασκηθείτε συστηματικά.