27 χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη

Σαν σήμερα πριν απο 27 χρόνια έσβησε το άστρο της Μελίνας Μερκούρη

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια φεύγει από τη ζωή μια σπουδαία προσωπικότητα των τεχνών και της πολιτικής, η Μελίνα Μερκούρη.

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) ήταν ηθοποιός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920 και προερχόταν από φημισμένη οικογένεια πολιτικών. Εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Θέατρο


Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού κάνοντας το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Το 1949 με το ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια. 

Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» το 1955.

Διεθνής φήμη απέκτησε με το ρόλο, της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» το 1960, καθώς το έργο μεταφέρθηκε και στη Νέα Υόρκη

Πολιτική Διαδρομή 


Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας με κάθε τρόπο που μπορούσε, καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. 
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου πολιτεύτηκε και εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Γάμος


Το 1965 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962), «Τοπκαπί» (1964) και «A Dream of Passion» (1978).

'Oραμα

 

Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Επίσης δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Στις 6 Μαρτίου του 1994 και σε ηλικία 73 ετών η Μέλινα Μερκούρη απεβίωσε σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την χώρα, αφήνοντας όμως μεγάλη παρακαταθήκη για το μελλον

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top