Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» του Μανώλη Κοττάκη στην οποία Δημοκρατίας παρευρέθηκε και μίλησε επίσης ο Κώστας Καραμανλής.
Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Καλύτερος ο συντονισμός αλλά η μάχη θα διαρκέσει
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη χαμηλή συμμετοχή των Ευρωπαίων στις εκλογές. «Οι λαοί δεν ψηφίζουν με γνώμονα το κοινό μέλλον, αλλά επιλέγουν με εθνικά κριτήρια, για να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν τις κυβερνήσεις τους», ανέφερε.
Όσον αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφερε: «Από τη Σκανδιναβία μέχρι το Νότο επικράτησαν οι δεξιές αντιλήψεις και όσα κόμματα το είχαν αντιληφθεί, αύξησαν τα ποσοστά τους», ανέφερε, διατυπώνοντας σαφείς αιχμές κατά της σημερινής κυβέρνησης.
«Στο σταυροδρόμι οφείλεις να επιλέξεις πού πας », τόνισε επιτειθέμενος στις Βρυξέλλες. «Ένα διορισμένο διευθυντήριο οφείλει να ακούει τους λαούς και οι λαοί μίλησαν» τόνισε.,
«Ο Μητσοτάκης κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος»
Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οργάνωσε «σαμποτάζ» με άδεια έδρανα κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλοφίλων και μίλησε για υπουργούς που πανηγύριζαν αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ την ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή μου στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων είχα πει: «Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία». Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο αναρωτιέμαι αν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Αν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Διερωτήθηκα δημοσίως για τα εθνικά θέματα. Μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Και όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση. Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο για το γάμο να θέτω… Θα δώσω τη σοβαρότητα που πρέπει (σ.σ. απαντώντας στο κοινό που φώναζε δώσε πόνο πρόεδρε). Φτασαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα».
«Mαλλιά – κουβάρια» στη ΝΔ μετά την αντίδραση Σαμαρά στο μεταναστευτικό
Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική και για τη σημερινή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής που θα αποφύγει την ταπείνωση με «Νέες Πρέσπες του Αιγαίου», αλλά και στον τομέα των σχέσεων με την Αλβανία, όπως και με την Τουρκία. Μάλιστα διερωτήθηκε αν σκοπίμως ζητήθηκε από βοσκούς να αποχωρήσουν από νησίδες στο Αιγαίο.
«Αληθεύει, κι εάν ναι, ποιος αποφάσισε, και γιατί, την υποστήριξη της Ελλάδος για κορυφαία θέση στον ΟΑΣΕ, στον Φεριντούν Σινιρίογλου; Ποιος είναι; Είναι ο πρωταγωνιστής της “γαλάζιας πατρίδας” και των “γκρίζων ζωνών” των Τούρκων στο Αιγαίο. Μα είμαστε καλά ; Τι μήνυμα είναι αυτό; Και επίσης τι περίεργα πράγματα είναι αυτά που διαβάζω, για εκδίωξη ενός βοσκού από τη βραχονησίδα Σύρνα στην Αστυπάλαια για ...οικολογικούς λόγους; Αν δεν έχει παρέμβει ήδη, οφείλει να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση. Γιατί οικονομική δραστηριότητα σε βραχονησίδες σημαίνει ΑΟΖ. Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε…» τόνισε.
Καραμανλής: Αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού με την Τουρκία
Κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο άσκησε επίσης ο Κ. Καραμανλής, αν και σε διαφορετικό τόνο και χωρίς προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι έστω και ην ύστατη αυτή ώρα, η Ευρώπη καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο όραμα των μεγάλων Ευρωπαίων οραματιστών, από τον Ντε Γκωλ, τον Σούμαν και τον Αντενάουερ ως τον Ζακ Ντελόρ και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Κριτική άσκησε εμμέσως ο κ. Καραμανλής και για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών:
« Η άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια» τόνισε.
Ειδικά για την Τουρκία ανέφερε:
«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων.
Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό.
Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».