Πού θα είναι υποχρεωτικό το ελληνικό τραγούδι - Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κάνει λόγο η Μενδώνη

Ελληνική Μουσική Υποχρεωτικά Σε Ξενοδοχεία, Ταινίες, ΜΜΜ

Αντιδράσεις από τους ξενοδόχους στην υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικών τραγουδιών και συνθέσεων στη μουσική που ακούγεται στους κοινόχρηστους χώρους έφερε  το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου και οι αντιδράσεις των ξενοδόχων

"Μόνο δυσάρεστη έκπληξη συνιστούν οι ρυθμίσεις σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο. Ατυχώς, πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω", υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι. 

Τι προβλέπουν οι διατάξεις, που αφορούν και σε εμπορικά κέντρα, καζίνο, ΜΜΜ, αεροδρόμια κλπ:

Στους κοινόχρηστους χώρους και εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των εκτελούμενων μουσικών έργων.

Ειδική πρόβλεψη και για παραγωγές:

Ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τον δημόσιο τομέα, υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνόφωνα τραγούδια ή ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνου τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής ή της ταινίας.

Δραματικές σχολές: Μενδώνη κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη

Από πού θα παίρνουν τη μουσική; 

Δημιουργούνται στο Υπουργείο Πολιτισμού α) ηλεκτρονική βάση δεδομένων ελληνόφωνου τραγουδιού, ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής Ελλήνων δημιουργών και β) διαδικτυακή πλατφόρμα πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα κατάρτισης πρωτότυπων λιστών αναπαραγωγής με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη βάση δεδομένων καταχωρίζονται ελληνόφωνα τραγούδια, ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνων τραγουδιών και ορχηστρική μουσική Ελλήνων δημιουργών, καθώς και διασκευές αυτών, κατόπιν έγγραφης συναίνεσής τους.

Τα πρόστιμα:

Από 2.000 ως 20.000 ευρώ 

Αποσπάσματα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη 

Για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά το ελληνόφωνο τραγούδι και στοχεύει στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας μίλησε στο ραδιόφωνο του SKAI τη Δευτέρα 4 Μάρτη η Λίνα Μενδώνη

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού δίνει επιπλέον κίνητρα για να ακούγεται περισσότερο και να προστατεύεται το ελληνόφωνο τραγούδι, άλλα και να στηριχθούν οι Έλληνες δημιουργοί», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού. 

«Κεραυνοί» Μενδώνη για τη σειρά «Μέγας Αλέξανδρος» του Netflix 

Όσον αφορά την πρόβλεψη για υποχρεωτική εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών σε κοινόχρηστους χώρους, η ίδια διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται αποκλειστικά στη μουσική που μπορεί να θελήσει ο ξενοδόχος ή ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε τουριστικού καταλύματος, να βάλει στους χώρους αναμονής και στους ανελκυστήρες. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει ποσόστωση 45% ελληνόφωνου τραγουδιού.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τρεις ελληνικές αρχαιότητες - Τι δήλωσε η Μενδώνη

«Το νομοσχέδιο δεν έχει μόνο αυτές τις διατάξεις. Έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία ενισχύουμε, σύμφωνα και με τις συμβάσεις της UNESCO. Αφορά και στις αρχές τις οποίες καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό, αφενός με το ελληνόφωνο τραγούδι θέλουμε να προστατεύσουμε την ελληνική γλώσσα, κυρίως όμως τους δημιουργούς, τους μουσικούς, οι οποίοι, πραγματικά, έχουν θιγεί όχι μόνο από την πανδημία- πολύς κόσμος λέει ότι ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία- αλλά όχι μόνο αυτό. Μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η αγγλόφωνη μουσική έχει σχεδόν επιβληθεί. Η διάδοση της ελληνόφωνης μουσικής περιορίζεται. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ακούγεται 30% ελληνικής μουσικής και 70% ξένης μουσικής. Εμείς, ως Υπουργείο Πολιτισμού, προφανώς όλα αυτά είναι πράγματα στα οποία, ακολουθώντας και το ίδιο το Σύνταγμα το οποίο δηλώνει εμφαντικά ι ότι οφείλουμε να προστατεύουμε την τέχνη, έχουμε προτείνει μια σειρά κινήτρων. Είναι περισσότερο κίνητρα και δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. Εδώ, απλώς, να ανοίξω μια παρένθεση, να πω ότι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από τη Γαλλία ήδη από τη δεκαετία του '80, έχουν μπει τέτοιες ποσοστώσεις υποχρεωτικά», είπε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, η Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο κάνει λόγο μόνο για τη μουσική που σε περίπτωση θελήσει ο ξενοδόχος, δεν το επιβάλλουμε, ή ο ιδιοκτήτης του τουριστικού καταλύματος, να βάλει στους χώρους αναμονής και στους ανελκυστήρες, να υπάρχει μια ποσόστωση 45% ελληνόφωνου τραγουδιού ή ελληνικής ορχηστρικής μουσικής. Δηλαδή, είναι ένα πάρα πολύ περιορισμένο χρονικά και χωροταξικά τμήμα της δραστηριότητας που ασκούν τα καταλύματα ή τα ξενοδοχεία. Δεν παρεμβαίνει κανείς ούτε στα καφέ, ούτε στους χώρους εστίασης, ούτε, σε καμία περίπτωση, στα δωμάτια,. Είναι πάρα πάρα πολύ ζυγισμένο το πού παρεμβαίνουμε».

Κλοπή Βρετανικό Μουσείο: «Σοβαρό γεγονός, το παρακολουθούμε» λέει η Μενδώνη

«Δεν παρεμβαίνει υποχρεωτικά και σας είπα από την αρχή ότι δίνει κίνητρα και είναι μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η σύγχρονη δημιουργία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε». 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top