Α. Τσίπρας: «Ούτε μια στιγμή σκέφτηκα να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ»

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για όλους και για όλα

Για το δημοψήφισμα του 2015 και τις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αφορμή τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το Συνέδριο 

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να συμμετάσχει στο συνέδριο όχι τώρα αλλά εξι μήνες νωρίτερα. «Δεν περίμενα βέβαια έξι μήνες πριν ότι θα ήταν η πρώτη φορά μετά την παραίτησή μου που θα είχα μια δημόσια παρουσία στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Ανταποκρίθηκα, γιατί θεωρώ ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία αυτή η ενδοσκόπηση και η ανασκόπηση στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και νομίζω ότι ο καθένας που ήρθε σε αυτό το βήμα είχε κάτι να προσθέσει σε αυτή τη συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει όλη τη χρονιά και πιστεύω θα μας κάνει σοφότερους».

Το «μαύρο» 2015

 Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το δημοψήφισμα δραματοποίησε περισσότερο την κατάσταση, αλλά έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις. 

«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ.», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου ατελέσφορης λιτότητας και ευρωπαϊκής αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει μια λύση προοπτικής διότι δεν εμπιστεύονταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα», ανέφερε.

Φωτογραφία από Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη
Φωτογραφία από Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη

«Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση. Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω», υπογράμμισε ακόμη.

Κασσελάκης: Επιμένει στο ζήτημα της αλλαγής ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την έξοδο από το ευρώ εντός της τότε κυβέρνησης. «Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες», είπε, μεταξύ άλλων. 

«Πάσχουσα» Δημοκρατία

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών», τις οποίες χαρακτήρισε «πρωτοφανές σκάνδαλο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα μετά τη λήξη του συνεδρίου

Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, «είναι σίγουρα πάσχουσα», υπογράμμισε, ενώ σε πολιτικό επίπεδο εκτίμησε ότι «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος», διαπιστώνοντας ότι η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει «προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής» και «οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές». 

«Ατυχής διαχείριση» σε Novartis, τηλεοπτικές άδειες

Με διάθεση αυτοκριτικής, παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς αν και η προθέσεις της κυβέρνησής του ήταν αντίθετες. «Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε για τις άδειες, ενώ για τη Novartis, μεταξύ άλλων, τονισε: «Είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους».

Φωτογραφία από Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη

Συμπλήρωσε όμως ότι δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

Οι ΗΠΑ και ο αντιαμερικανισμός

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παρατήρησε ότι όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική και ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος», διαπίστωσε ο κ. Τσίπρας. «Εμπνεόμουν από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ», όμως δήλωσε ευτυχής που η δική του κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Στις «δύο όψεις» του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πάντως ότι ποτέ δεν υπήρξε οπαδός του. Τον χαρακτήρισε όμως εμβληματική μορφή «γιατί ολοκλήρωσε τη Μεταπολίτευση». «Δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ενταχθεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Έδωσε ορατότητα. Προχώρησε και σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας. Υπάρχει η όψη του Παπανδρέου της “αλλαγής” και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, όταν έγινε ο ίδιος κατεστημένο».

Αξιολόγηση

Σε μια αξιολόγηση της δικής του διακυβέρνησης, διαπίστωσε ότι «παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε», ενώ δήλωσε απογοητευμένος που «ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, την κρίση», αλλά και για το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε «ένας βελούδινος διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας». 

Φωτογραφία από Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη
Φωτογραφία από Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη

Για την κυβέρνησή του όμως δήλωσε περήφανος για 3 πράγματα: για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για το γεγονός ότι, συμφωνα με τον ίδιο, παρά τις δύσκολες στιγμές, «ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης, όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top