Η παντοδυναμία Ελλάδας με τα F35 και η διπλωματική στροφή της Άγκυρας     

Γιατί δεν φοβάται η Αθήνα τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Τουρκίας 

Η Αθήνα δεν ανησυχεί για τη συμφωνία  ΝΑΤΟΤουρκίας και τη στροφή Ερντογάν προς τη Δύση,  ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά ούτε και σε διπλωματικό. 

Την ώρα που οι Τούρκοι παζαρεύουν τα F- 16, στην Αθήνα έχει ήδη «κλειδώσει» το θέμα των F-35 και μάλιστα αναμένονται εξελίξεις άμεσα. 

Όπως μετέδωσε ο Κώστα Συμεωνίδης από το Πεντάγωνο, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, καθώς και οι επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένουν μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες να έρθουν στην Ελλάδα αξιωματούχοι της αμερικανικής Κυβέρνησης και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-35

F-35 για την Ελλάδα και F -16 για την Τουρκία: Τι μετέδωσε ο Κ. Συμεωνίδης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

F-35 για την Ελλάδα και F -16 για την Τουρκία: Τι μετέδωσε ο Κ. Συμεωνίδης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένταση

Με την ευκαιρία της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό «ΟΚ» της Ουάσιγκτον για τα F-35 θα δοθεί στην Αθήνα πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα έρθουν εδώ οι Αμερικανοί. 

Στο τελικό στάδιο η έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν μάλιστα με νόημα ότι η Ελλάδα έχει πάρει τις 4 υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας για τα F-35, ενώ η Τουρκία δεν έχει πάρει κάτι αντίστοιχο ακόμη για τα δικά της F-16. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ακόμα και αν πάρει η Άγκυρα το «πράσινο φως» για τα F-16, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Και φυσικά, η Ελλάδα θα έχει σε μερικά χρόνια F-35 και αναβαθμισμένα F-16 VIPER, εκτός βέβαια από τα Rafale, ενώ οι Τούρκοι θα έχουν μείνει πολύ πίσω στα F-16 και δεν θα έχουν, ακόμη, F-35. 

Διπλωματικοί κύκλοι: Η Τουρκία δε θα μπορεί πλέον να «δυναμιτίζει» το κλίμα     

Δεν είναι όμως μόνο τα τουρκικά F- 16 που αφορούν στην Ελλάδα. Υπάρχει και η τουρκική  στροφή προς τη Δύση. Όπως μετέδωσε από το Υπουργείο Εξωτερικών η διπλωματική συντάκτρια του Star, Κατερίνα Τσαμούρη, στην Αθήνα διαβάζουν ως μια πολύ θετική εξέλιξη τη συγκεκριμένη στροφή της Άγκυρας.

Τι μετέδωσε από το ΥΠΕΞ η διπλωματική συντάκτρια του Star Κ. Τσαμούρη για τη στροφή της ΄Αγκυρας στη Δύση

Τι μετέδωσε από το ΥΠΕΞ η διπλωματική συντάκτρια του Star Κ. Τσαμούρη για τη στροφή της ΄Αγκυρας στη Δύση 

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η «δυτική» στροφή του Ερντογάν δημιουργεί ένα πιο ήπιο περιβάλλον μακροπρόθεσμα και ένα «παράθυρο» για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Μια νέα συνθήκη δηλαδή που συνεπάγεται ότι μάλλον θα αποφευχθεί η ένταση του παρελθόντος σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος. 

Συνάντηση Δένδια - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Διπλωματικοί κύκλοι εξηγούν συγκεκριμένα ότι οι Τούρκοι για να θέλουν να ξαναδεθούν στο άρμα της Δύσης, προφανώς πήραν το αμερικανικό μήνυμα και δεν μπορούν να «δυναμιτίζουν» το ίδιο το ΝΑΤΟ, ειδικά αν κάτι περιμένουν από τη Συμμαχία

Ακόμα, η Τουρκία θυμήθηκε ξαφνικά την «αραχνιασμένη» υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ε.Ε. αλλά δεν προβλέπεται να μπει στο εγγύς μέλλον. Όμως, αν θέλουν να ξεκινήσουν έστω μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, τότε θα πρέπει να δείξουν καλή διαγωγή και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top