ΥΠΕΞ για Έβρο: «Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα»

Η κυβέρνηση κατηγορεί την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

Η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό κι επιδιώκει να δημιουργήσει ξανά συνοριακό ζήτημα. 

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Έβρος: «Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο ελληνικά νησιά»

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», προσθέτει.

Μηταράκης: «Οι Τούρκοι πότιζαν και τάιζαν τους μετανάστες»

Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αμφισβήτησε τα περί εγκλωβισμού των μεταναστών σε νησίδα του Έβρου

«Πήγα στις ελληνικές όχθες, 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των οποίων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς κάποιος μπορεί να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;», διερωτήθηκε  και συνέχισε:

Έβρος: Έτσι εντόπισαν οι ελληνικές αρχές τους 38 μετανάστες

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο».

Όπως είπε από τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος είχε καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες στον Έβρο. 

«Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Μηταράκης: Η Τουρκία έσπρωξε τους μετανάστες στην Ελλάδα με την απειλή βίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τουρκικές πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος.

Όσον αφορά στον πεντάχρονο παιδί που φέρεται να πέθανε στη νησίδα, όπου βρίσκονταν οι μετανάστες, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, ώστε να έρθει στην Ελλάδα η σορός και να ταφεί με τις αξίες που επιβάλλει ο ανθρωπισμός.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς κυριαρχίας νησίδας του Έβρου

Παράλληλα, διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας «όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες» ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στον Έβρο για τους 38 μετανάστες ο Μηταράκης

Συγκεκριμένα κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες». Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν στα εξής:

  • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
  • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
  • Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ' αυτής;».

Λογοθέτης (γ.γ. Ασύλου): Στόχος της Τουρκίας το διπλωματικό επεισόδιο

Τις προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο στον Έβρο κατήγγειλε και ο Γ.Γ. Ασύλου, Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Έβρος: Σε ελληνικό έδαφος βρέθηκαν οι 38 μετανάστες

 «Η υπόθεση των μεταναστών στον Έβρο ως μια περίπτωση όξυνσης από την τουρκική πλευρά. Είναι ένα κομμάτι της εργαλειοποίησης που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες από την πλευρά της Τουρκίας. Στην υπηρεσία Ασύλου δεχόμαστε πολλές τέτοιες καταγγελίες για ανθρώπους που έχουν προωθηθεί από την πλευρά της Τουρκίας προς τη χώρα μας και τον Έβρο», είπε.

Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, «βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να πιέσουν τις ελληνικές Αρχές να προβούν σε μια έρευνα και διάσωση σε ένα νησί που για την Τουρκία και για εμάς βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top