Πλεύρης: Γιατρός για όλους δωρεάν – Υγεία για όλους     

Τι είπε ο Υπουργός Υγείας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή 

«Το νομοσχέδιο αυτό, είναι ο ορισμός του: Γιατρός για όλους - Υγεία για όλους. Δεν θα μείνει κανείς πίσω. Κανείς αβοήθητος»  τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την «ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στην Ολομέλεια.

«Γιατρός για όλους»: Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο

Ο κ. Πλεύρης απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο ως «γενικόλογη και χωρίς καμία σαφή κριτική». Επισήμανε ότι η ανάγκη αυτού του σχεδίου νόμου είναι γιατί όλοι αναγνωρίζουμε πως το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτύχει. 

«Δεν έχουμε ένα επιτυχημένο σύστημα που ερχόμαστε εμείς να αλλάξουμε. Ο πυλώνας είναι ότι ο κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν ένα γιατρό που θα τον κατευθύνει. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ο ορισμός του «Γιατρός για όλους - Υγεία για όλους». 

Προσωπικός Γιατρός: 11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Υπογράμμισε πως για να πετύχει ο προσωπικός ιατρός, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από ασθενείς και ιατρούς και ότι οι προσπάθειες που έγιναν το 2014 και 2017 απέτυχαν παταγωδώς και έφεραν σε χειρότερη θέση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  και αποδεικνύεται αυτό και αριθμητικά, καθώς η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Ιατρού του 2017 οδήγησε  από τους 1.900 συμβεβλημένους οικογενειακούς ιατρούς να μείνουν 800 στο σύστημα

«Εμείς  με το αυτό το σύστημα που δημιουργούμε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που είναι: πρώτον το να εξηγήσουμε στον πολίτη την αναγκαιότητα του Προσωπικού ιατρού για την υγεία του ώστε να μην είναι χαμένος σε ένα σύστημα και να υπάρχει η εξατομίκευση και δεύτερον ο ιατρός να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, να μην αισθανθεί η ιατρική κοινότητα ότι δεν κάνουμε κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει και ο γιατρός να αμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Να ξέρει πως θα έχει ένα κέρδος, άρα τον ενδιαφέρει. Γι' αυτό εκτός από τις ενημερωτικές καμπάνιες, θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή του πληθυσμού για το καλό της υγείας του» συμπλήρωσε ο  Υπουργός Υγείας. 

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «δε θα υπάρχει ιατρός που θα θελήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και δεν θα μπορέσει», γι' αυτό το ανοίγουμε και στους ειδικούς ιατρούς και στα ΚΥ και τα ΤΟΜΥ και αναρωτήθηκε, γιατί η αντιπολίτευση ενοχλείται που οι συγκεκριμένοι αυτοί ιατροί των δημόσιων μονάδων υγείας θα πληρώνονται επιπλέον για τις εγγραφές πολιτών στο σύστημα. Και δεν είναι γι' αυτούς ένα επιπλέον κίνητρο; 

Τι θα γίνει με τους ιδιώτες γιατρούς    

Για τους ιδιώτες προσωπικούς ιατρούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι σήμερα ο συμβεβλημένος ιατρός αμείβεται με 2.000 ευρώ  είτε έχει είτε όχι ασθενείς. «Εμείς, λέμε ότι θα αποζημιώνεται κατά ασθενή που θα εγγραφεί και θα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και καθηκοντολογιών, γι΄ αυτό υπερδιπλασιάζονται οι αμοιβές τους. Και οι γιατροί θα αγκαλιάσουν το θεσμό γιατί θα έχουν κίνητρο, είναι μοντέλα που υπάρχουν σε διάφορες χώρες σήμερα». 

Όπως διευκρίνισε, ο προσωπικός ιατρός, δεν θα λειτουργήσει ως φραγή στις επισκέψεις των ασθενών στους προσωπικούς ειδικούς τους ιατρούς που έχουν ανάγκη ή θέλουν να έχουν. Για τον ΤΟΜΥ ανέφερε ο κ. Πλεύρης ότι αυτό ατόνησε και δεν αναπτύχθηκε επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη στην χρηματοδότησή του για μετά το 2023 και στηρίχθηκε μόνο στα τρέχοντα τότε ΕΣΠΑ. Εμείς τα θέτουμε στο πρόγραμμα των ΚΥ για να ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Ο υπουργός, απέρριψε τις επικρίσεις περί «εμπορευματοποίησης» της Υγείας, λέγοντας πως εμείς όχι μόνο έχουμε διασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ΚΥ για ανακαινίσεις και μηχανήματα, αλλά επίσης  θεσμοθετούμε να μην στέλνεται από το ΚΥ ο ασθενής για εξετάσεις επί πληρωμή σε ιδιωτικά εργαστήρια αλλά το ίδιο να συμβάλλεται με την ιδιωτική δομή και να πληρώνει το Δημόσιο. Και αυτό είναι κοινωνική πολιτική που διασφαλίζεται και με συμπράξεις. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top