Ενέργεια: Η ελληνική πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αλληλεγγύης

Σκρέκας: Να απορροφήσουμε το σοβαρό αντίκτυπο για νοικοκυριά-επιχειρήσεις

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση – EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF) θα προτείνει ο Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σκοπός του μηχανισμού αυτού θα είναι «να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως τους πιο ευάλωτους και να περιορίσει την επιβάρυνση των οικονομιών των Κρατών Μελών από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών και πιλότων στην Ουκρανία

Σκρέκας: «H τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται χωρίς διαταραχές»

«H ρωσική εισβολή κλιμακώνεται. Αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερά αποτελέσματα στον τομέα της ενέργειας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις τιμές ενέργειας και στην ασφάλεια της ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν την έναρξη της συνόδου.

Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Γι’αυτό σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ελληνικές προτάσεις για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού αλληλεγγύης στην ενέργεια για να στηριχτούν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για να απορροφήσουν τον σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό», πρόσθεσε.

Πώς θα λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενέργεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ασφυξία» σε επιχειρήσεις: Το 36% του τζίρου πάει σε λογαριασμούς ρεύματος

Ο ECSF θα μπορεί να χορηγεί προς τα κράτη-μέλη χαμηλότοκα δάνεια για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα διαφοροποιείται ανά κράτος μέλος και θα καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας ή από τα ετήσια έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους. Τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Ως προς την αποπληρωμή των δανείων, η περίοδος αποπληρωμής θα είναι μεταξύ 12 έως 15 ετών και θα ορίζεται από το κάθε κράτος μέλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top