Μπορέλ: Συμφωνήθηκε να αξιολογηθούν οι επιλογές για κυρώσεις στην Τουρκία 

Για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στα Βαρώσια της Κύπρου       

Ζοζέπ Μπορέλ

Της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων  ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Κυρώσεις για Τουρκία φέρνει ο Μπορέλ μετά από αίτημα Δένδια - Χριστοδουλίδη
 

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, το έγγραφο επιλογών ήταν ακριβώς αυτό, ένα έγγραφο που παρουσίαζε τις επιλογές της ΕΕ και δεν αφορούσε την προώθηση συγκεκριμένων αποφάσεων.
 
Η απόφαση που λήφθηκε, σημείωσε, ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Ζήτησαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας
 

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσπάθειας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο νομικών στοχευμένων μέτρων, με το ενδεχόμενο πολιτικών και οικονομικών μέτρων να μην έχει συζητηθεί λεπτομερώς.
 
Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το ΣΕΥ συζήτησε τις επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στα Βαρώσια που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Κατά τη συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
 
Όπως είπε, μετά την παρουσίαση του εγγράφου «θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των επιλογών στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων για όσους εμπλέκονται ευθέως στο άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο».

 

Tα ελληνικά προϊόντα που δώρισε ο Δένδιας στους Ευρωπαίους Υπουργούς
 

«Η COREPER θα επανέλθει επί αυτού του σημαντικού θέματος στη βάση της συζήτησης που κάναμε σήμερα» πρόσθεσε.
 
Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί εκ νέου με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών «και να απέχει από τις όποιες ενέργειες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης επί του εδάφους».
 
Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, θεωρεί πως η δημιουργία των συνθηκών που να ευνοούν μια θετική λύση καθώς και «ΜΟΕ που αφορούν τα Βαρώσια παραμένουν καίριας σημασίας και θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».
 
Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα στην ατζέντα, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην απόφαση υιοθέτησης κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμποδίζουν την πολιτική μετάβαση στο Μάλι, καθώς και τις στοχευμένες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται με τις δραστηριότητες της ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner Group σε Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες χώρες.
 
Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν ακόμα την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ ξεκαθάρισαν πως η όποια επιθετική ενέργεια θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και υψηλό οικονομικό κόστος για την Ρωσία. Το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί από τους ηγέτες την Πέμπτη.
 
Σε σχέση με τη Λευκορωσία, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η προσπάθεια του καθεστώτος να διοχετεύσει μετανάστες στα σύνορα με την ΕΕ έχει αναχαιτιστεί χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ, αλλά πως το καθεστώτος συνεχίζει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικός της χώρας.
 
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στις επαφές του με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ σε σχέση με την προσπάθεια επικοινωνίας, χωρίς αναγνώριση, με τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στις νέες δυναμικές συνεργασίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τη συζήτηση μεταξύ των ΥΠΕΞ ενόψει της συνόδου ΕΕ - Αφρικανικής Ένωσης το 2022.
 
Υπογράμμισε ακόμα πως η κατάσταση στην Αιθιοπία επιδεινώνεται και πως ο ίδιος μετανιώνει για το ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top