Καραμανλής εναντίον Σημίτη για Ελσίνκι και Χάγη

Σύγκρουση δύο πρώην πρωθυπουργών για τα ελληνοτουρκικά

Το ρεπορτάζ του Π. Μποτσαράκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την απάντηση του Κ. Καραμανλή στον Κ.Σημίτη   

Την απάντησή του στον Κώστα Σημίτη και όσα διατυπώνει σε  πρόσφατο άρθρο του στα «Νέα» σχετικά με την συμφωνία του Ελσίνκι, δίνει ο Κώστας Καραμανλής με σημερινή του δήλωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον κ Σημίτη (προκάτοχο του στην κυβέρνηση της χώρας) ότι «από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι», «ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες"».

«Η δήθεν "επιτυχημένη" στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής.

«Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων, προσθέτει.

Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την

Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο» καταλήγει η δήλωση του κ. Καραμανλή.

Για την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή ρωτήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυρία Πελώνη επεσήμανε πως οι θέσεις της χώρας έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα και πως η μόνη διαφορά της με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Ρουσόπουλος: Ψεύδεται ο Κώστας Σημίτης

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι ο κ. Σημίτης ψεύδεταθ.

«Σας λέω ευθέως ότι ο κ. Σημίτης ψεύδεται. Γράφει ότι κάλεσε μετά τις εκλογές τον κ. Καραμανλή με τον κ. Μολυβιάτη. Κατ’ αρχάς, μετά τις εκλογές ο εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πρόσκληση από τον απερχόμενο. Δεύτερον, δεν έγινε ποτέ αυτή η συνάντηση την οποία λέει ο κ. Σημίτης και στηρίζει όλη του τη φιλοσοφία. Τρίτον, ο Κώστας Καραμανλής ως μόλις ορκισθείς πρωθυπουργός και η ταπεινότητά μου, ορκισθείσα αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη περάσαμε τον δρόμο απέναντι και πήγαμε από το Προεδρικό Μέγαρο στο πρωθυπουργικό γραφείο, στον κύριο Σημίτη», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Action24.

«Η συνάντηση δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα. Ο κ. Σημίτης έκανε μία πολύ σύντομη ενημέρωση, λέγοντας ότι το μείζον θέμα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που βρίσκονται μπροστά και πρέπει η χώρα να είναι απολύτως έτοιμη. Δεν μας παρέδωσε όσα έπρεπε έτοιμα, αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή η κουβέντα. Το δεύτερον είναι τα ελληνοτουρκικά και το τρίτο είναι ένα ενδιαφέρον που έδειξε για το Ελληνικό και ότι πρέπει να δούμε αυτή τη μεγάλη επένδυση», πρόσθεσε.

«Πρέπει ο κ. Σημίτης να απαντήσει σε κάτι άλλο: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε και αυτός την πολιτική του ενός προβλήματος-μιας διαφοράς με την Τουρκία, είχε, με τότε αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Αμύνης τον Μανώλη Μπεντενιώτη, ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για 18 βραχονησίδες και πώς θα δώσουμε ζωή στις βραχονησίδες στο Αιγαίο με περιβαλλοντική σκοπιά, με προσέγγιση πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί αυτό θα βοηθούσε πολύ τα εθνικά μας θέματα. Θυμίζω ότι ο κ. Σημίτης, με το που έγινε πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα που σταμάτησε είναι αυτό. Αν, λοιπόν, μιλάμε για γκρίζες ζώνες και ποιος άφησε τον αντίπαλο να γκριζάρει με τις πολιτικές του και τους τρόπους του, τότε ο κ. Σημίτης ας κοιτάξει τον καθρέφτη του και ας μην κοιτάξει προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα όχι του Κώστα Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Σημίτης: Ο Καραμανλής είχε δική του ατζέντα

Ο πρώην πρωθυπουργός, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», το οποίο  συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Στρατηγική του Ελσίνκι: 20+1 Χρόνια Μετά», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 1999 και ισχυρίζεται πως ο διάδοχός του, Κώστας Καραμανλής, αδιαφόρησε επιδεικτικά για τα διπλωματικά κεκτημένα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Σημίτης τονίζει πώς ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

-    Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή της 7ης Μαρτίου 2004, προσκάλεσα τον κ. Καραμανλή στο Μαξίμου για να τον ενημερώσω για θέματα που θεωρούσα ότι θα πρέπει να γνωρίζει ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής ήρθε στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του κ. Μολυβιάτη. Αφού αναφέρθηκα στα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, θέλησα να θίξω το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Καραμανλής με διέκοψε αμέσως αναφέροντας ότι στα θέματα αυτά έχει διαφορετικές απόψεις και δεν χρειάζεται πληροφόρηση. Προσέθεσε ότι ο κ. Μολυβιάτης είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την αντιμετώπισή τους. Ο κ. Μολυβιάτης πήρε αμέσως μετά τον λόγο και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, που είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησής μου. Μετά την παρατήρηση αυτή, η συζήτηση στράφηκε σε άλλα θέματα, άσχετα προς την εξωτερική πολιτική.

-    Τον Δεκέμβριο του 2004 όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Δυστυχώς, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Συνέχεια από τον Σημίτη με ανταπάντηση στον Καραμανλή    

Ο Κώστας Σημίτης επανήλθε πάντως στο ζήτημα και σε ανταπάντησή του στον Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά και τη Συμφωνία του Ελσίνκι.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι η απάντηση Καραμανλή «αποδεικνύει, πράγματι, τις διαφορετικές μας αντιλήψεις» και υποστηρίζει ότι «οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μας δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μας εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top