Φλώρος από Αίγυπτο: Σε όσους μας αναγνωρίζουν ως εχθρό, κάνουμε το ίδιο

«Υπάρχουν κλυδωνισμοί στην περιοχή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου κράτους»

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του Αιγυπτίου ομολόγου του, συνοδευόμενος από τον Υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, τον Υποναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας στο Καΐρο, Πλοίαρχο Γεώργιο Χατζή, πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021.

«Η επίσκεψή μου στην Αίγυπτο δεν είναι μία απλή εθιμοτυπική επίσκεψη σε μία οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Η επίσκεψή μου αυτή στην Αίγυπτο, έρχεται μετά από μία μακρόχρονη συνεργασία που έχουμε με αυτό το κράτος, αυτό το αδελφό κράτος, που είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και έχουμε βαθιές και ισχυρές σχέσεις, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων», δήλωσε από το Κάιρο ο κ. Φλώρος.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο, που διαδραματίζει η Αίγυπτος στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε λόγο για κοινή βούληση να σταθεροποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την περιοχή.

Τουρκία για 12 μίλια σε Ιόνιο: Δεν επηρεάζει το Αιγαίο

Παράλληλα, επεσήμανε με νόημα πως  «υπάρχουν κάποιοι τριγμοί και κάποιοι κλυδωνισμοί στην περιοχή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου κράτους».

Στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, είπε στη συνέχεια πως «εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως εχθρό αν δεν μας αναγνωρίσει πρώτα αυτός. Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Φλώρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου General Mohamed Zaki, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Lieutenant General Mohamed Farid Hegazy, την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, τον Γενικό Πρόξενο Αλεξάνδρειας κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλξάνδρειας κ. Ιωάννη Σιόκα και την Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (1909) και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄» Δρ. Ειρήνης-Λιλίκα Παντελή Θλιβίτου.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στο Μνημείο του δολοφονηθέντος Προέδρου της Αιγύπτου Μουχάμαντ Ανουάρ ας-Σαντάτ.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τον Υπουργό Άμυνας και με τον Αρχηγό ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

Επίσης αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εδραίωσης της ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ άλλων και με την αύξηση του αριθμού των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Κατά την συνάντηση του με την Α. Θ. Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής εξήρε το έργο που επιτελείται από το παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Πόλεως του Αλεξάνδρου, το οποίο παράλληλα με το μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό ποιμαντικό του έργο, διαφυλάσσει το ένδοξο Ελληνικό παρελθόν στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας επάξια μια αδιάλειπτη ελληνική παρουσία 2.300 χρόνων.

Μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου περιηγήθηκε στους ιστορικούς της χώρους και ενημερώθηκε για το μοναδικό της πλούσιο αρχείο.

Τέλος, κατά τις συναντήσεις του με μέλη των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αναφέρθηκε στον καταλυτικό τους ρόλο στη διατήρηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας με ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τους Έλληνες που μένουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του κ. Φλώρου στην Αίγυπτο

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top