Επι ποδός για το Oruc Reis κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις

Τα τρία σενάρια αντίδρασης της Ελλάδας

Σε επιφυλακή συνεχίζει να βρίσκεται η Αθήνα, μετά την προκλητική τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ ο τουρκικός στόλος δεν παρουσιάζει κάποια κινητικότητα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν για τις τουρκικές ενέργειες

Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς η τουρκική Navtex εκπνέει στις 2 Αυγούστου.

Εξάλλου, πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι πιθανόν αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου, το τουρκικό ωκεανογραφικό να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αττάλειας προς τις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο έχει προγραμματιστεί και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει για τη μετατροπή της σε τζαμί

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς στις 24 Ιουλίου 1923 είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λοζάνης, την οποία αμφισβητεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Τα τρία σενάρια αντίδρασης

Ο σχεδιασμός του Πενταγώνου περιλαμβάνει δύο βασικά σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ή όποιο άλλο τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπειραθεί να απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αν τελικά η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το Oruc Reis εντός της υφαλοκρηπίδας μας για έρευνες, θα ενεργοποιηθούν, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», τα ακόλουθα σενάρια αντίδρασης:

1ο σενάριο

To Oruc Reis αποπλέει από την Αττάλεια και κινείται με στόχο να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συνοδεύεται μόνο από τα βοηθητικά σκάφη Attaman και Cengis Han και όχι από τουρκικά πολεμικά.

Σ’ αυτή την περίπτωση η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή θα είναι αισθητή αλλά δεν θα επιδιωχθεί κλιμάκωση. Άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακολουθείται όλη η πορεία του τουρκικού σκάφους.

Αν επιχειρήσει να απλώσει καλώδια θα σπεύσει ταχύτατα ελληνική φρεγάτα στην περιοχή με στόχο να εμποδίσει την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα ζητήσει από το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2018..

2ο σενάριο

Το Oruc Reis κατευθύνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επιχειρεί να απλώσει καλώδια και συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ενισχυμένη, προκειμένου η Άγκυρα να λάβει άμεσα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Θα σπεύσουν στο σημείο όχι μόνο μία φρεγάτα αλλά πολλά από τα πλοία του Ελληνικού Στόλου, φρεγάτες, κανονιοφόροι, υποβρύχια, τορπιλάκατοι.

Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν δε και κάποια από τα πολεμικά πλοία, που είναι μονίμως αγκιστρωμένα σε ακριτικά νησιά.

Το εναλλακτικό σενάριο

Η απελευθέρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής προβλέπεται σε περίπτωση που η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την πρόκληση.

Αν δηλαδή δεν απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος και ταυτόχρονα προκαλέσει και με άλλες επιθετικές ενέργειες με τα πολεμικά της μέσα.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως έχει συζητηθεί και ένα εναλλακτικό σενάριο αποτροπής της τουρκικής πρόκλησης χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Είναι γνωστό ότι για να πραγματοποιηθεί μία σεισμική έρευνα απαιτείται η πόντιση, το άπλωμα των καλωδίων και των εργαλείων στη θάλασσα και στο βυθό.

Πρόκειται για όργανα και εργαλεία πολύ ακριβά. Σε περίπτωση θαλασσοταραχής ή σύγκρουσης του ερευνητικού σκάφους με ένα άλλο σκάφος, όχι απαραίτητα στρατιωτικό, η ζημιά για το τουρκικό σεισμογραφικό θα είναι μεγάλη και η έρευνα θα σταματήσει.

Κι αυτό είναι κάτι που έχει μελετηθεί ενδελεχώς από την Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top