«Κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το δημοψήφισμα που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015 σχετικά με την πρόταση του σχεδίου συμφωνίας των θεσμών.
Όπως εξήγησε, «το κείμενο του δημοψηφίσματος, που κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει, ήταν ένα παλιό κείμενο συμφωνίας, ήταν προτάσεις που είχαν τεθεί πριν από δύο μήνες», σημειώνοντας πως ο Τσίπρας «μετά το δημοψήφισμα, έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποσχόταν».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας.\
Γιούνκερ: Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν ένα παλιό κείμενο συμφωνίας...
Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι "έχουμε σχέδιο Β , μην ανησυχείτε’’, τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».
Μιλώντας για την Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως «μερικές φορές έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit, παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες».
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πιστεύει πως εάν δεν ήταν ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση το 2015, πιθανόν η χώρα μας να είχε βγει εκτός ευρώ.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015 δεν ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος «ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο»: «Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι».
Τι είπε για Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα
«Ήταν ευκολότερο να πείσεις τον Τσίπρα να κάνει πράγματα παρά να πείσω άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να εμπιστευτούν τον Τσίπρα και τους Έλληνες», δήλωσε ο Γιούνκερ.
«Από τη πρώτη ημέρα είχα πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν όπως ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης, σήμερα, πατριώτης», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας πως ήταν σοβαρό λάθος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «που δε με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα».
Μιλώντας για τον Γιώργο Παπανδρέου, ανέφερε ότι του είχε μιλήσει, πριν εκλεγεί, για το πρόβλημα που ερχόταν.
«Όταν εξελέγη, ήρθε αμέσως στο Λουξεμβούργο για να συναντηθούμε. Και τότε συζητήσαμε με πολύ δύσκολους όρους, επειδή εγώ ήμουν τότε επικεφαλής του Eurogroup, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα», είπε.
Για τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε πως ήταν γνωστός στις Βρυξέλλες λόγω και της θητείας του ως ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Είχε καλή φήμη και επιχείρησε να εισάγει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έκανε αλλά δεν υποστηρίχθηκε από την ελληνική κονή γνώμη γιατί η κοινή γνώμη δεν ήξερε πραγματικά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα».
Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και το εάν υπήρξε σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο Γιούνκερ είπε «μην κάνει κάποιος το λάθος να συνδέσει αυτά τα δύο θέματα».
«Είχα πει ότι κάνω ότι μπορώ για την Ελλάδα όμως και η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι για την Ευρώπη, για τη κατάσταση στα Βαλκάνια την οποία δεν καταλαβαίνουν οι Βόρειοι και οι Δυτικοί Ευρωπαίοι επειδή δεν ξέρουν τί συμβαίνει στα Βαλκάνια. Και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει με τεράστιο θάρρος. Όμως δεν είπα ποτέ σε κανέναν στην Ε.Ε ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της επειδή ανοίγουν μια πόρτα για συμβιβασμό με τη Β. Μακεδονία. Επειδή ήξερα ότι το Μακεδονικό ζήτημα ήταν ένα πολύ δραματικό θέμα για την Ελλάδα, ιδίως για το βόρειο τμήμα της χώρας», σημείωσε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.