Ψήφος αποδήμων: Είδε Τσίπρα - Γεννηματά ο Μητσοτάκης - Τι συζήτησαν

Η «κόκκινη» γραμμή του πρωθυπουργού – Στόχος οι 200 ψήφοι

Μητσοτακης Τσιπρας Γεννηματά

Με διάθεση για συζήτηση και σύνθεση αλλά και μία «κόκκινη» γραμμή θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στo Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 11.00, με τον Αλέξη Τσίπρας να περνά το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την κυρία Γεννηματα και τους κ. Κουτσούμπα, Βαρουφάκη και Βελόπουλο.

Ο διάλογος με Τσίπρα για τη... διακόσμηση

Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας μπροστά στις κάμερες, φάνηκαν πολύ ευδιάθετοι.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρύθμιση. Ξεκίνησες τις... μεταρρυθμίσεις», είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι... μεταρρύθμιση επίπλων! Μικροαλλαγές...», αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός.

Οι ασθενείς και το… τσάι

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε στις 12.15 με τους δύο αρχηγούς να… ταυτίζονται με το «καλημέρα».

«Δεν είμαι πολύ καλά, μην έρχεσαι πολύ κοντά», είπε ο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, καθότι είναι άρρωστη. 

«Ούτε εγώ. Και εγώ μόλις συνήλθα», αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα συνέρχεται από μία ίωση, που τον ταλαιπωρεί.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ένα ζεστό πράσινο τσάι για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ενώ η κυρία Γεννηματά του είπε: «Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ, η φωνή μου μόλις που βγαίνει».

H «κόκκινη» γραμμή του Κυριάκου

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ουκ των ων ουκ άνευ το να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην Επικράτεια.

Κάτι που δε δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην πρόταση που είχε διατυπώσει, όταν ήταν κυβέρνηση, προέβλεπε πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους δε θα υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εάν, συμφωνηθεί αυτή η απαραίτητη παράμετρος, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος να συζητήσει τις υπόλοιπες παραμέτρους για να βρεθεί κοινός τόπος.

Εξάλλου, ξεκαθαρίζει πως με βάση το Σύνταγμα η ψήφος των Ελλήνων πολιτών είναι ισότιμη.

Ο κρίσιμος αριθμός «200»

Για να «περάσει» ο σχετικός νόμος, χρειάζονται 200 ψήφοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 86 βουλευτές, οπότε, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός βρει «τοίχο» στις συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα, όλα θα εξαρτηθούν από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας – Κινήματος Αλλαγής μοιάζει πολύ πιθανή. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 180 βουλευτές.

Εάν συμφωνήσουν να στηρίξουν την πρόταση για την ψήφο των αποδήμων το Μέρα25 και η Ελληνική Λύση, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 199 βουλευτές και απαιτείται μόλις ένας βουλευτής (από το ΚΚΕ  ή, εάν γίνει η μεγάλη έκπληξη, από τον ΣΥΡΙΖΑ) για να βγει ο «μαγικός» αριθμός 200.

Εάν, το ΚΚΕ συμφωνήσει να στηρίξει την πρόταση, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 195 βουλευτές και μένει να βρεθούν πέντε βουλευτές από Μέρα25 ή Ελληνική Λύση.

Όπως έχει δηλώσει ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Περισσός θέτει κάποιες προϋποθέσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Αυτές είναι να υπάρχουν οικονομικοί δεσμοί των αποδήμων με την Ελλάδα (πχ. κατοχή ΑΦΜ, να μπει ένα μάξιμουμ όριο 30 ετών από τη μετανάστευσή τους και να ψηφίσουν αυτοπροσώπως σε πρεσβείες και προξενεία και όχι με επιστολική ψήφο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δείχνει πρόθυμη να συζητήσει και τις τρεις προϋποθέσεις, θέλοντας, ωστόσο, να κρατήσει την επιστολική ψήφο.

 

ΠΕΤ. ΚΑΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top