Για πρώτη φορά Έλληνας πρόεδρος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παυλόπουλος: Αποτελεί τιμή για την Ελλάδα

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο για την εκλογή του ως προέδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τον δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο 59χρονος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στη θέση του προέδρου του ΕΔΔΑ στα 60 χρόνια του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού.

Η θητεία του θα ξεκινήσει από τις 5 Μαΐου 2019.

Παυλόπουλος: Αποτελεί τιμή για την Ελλάδα

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «επάξια» την εκλογή του κ. Σισιλιάνου, τονίζοντας ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα.

Απευθυνόμενος στον κ. Σισιλιάνο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σε μια εποχή που ο άνθρωπος και τα δικαιώματα του ανθρώπου δοκιμάζονται, η προεδρία σας θα σηματοδοτήσει μια εποχή κατά την οποίαν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου θα αποκτήσει μεγαλύτερη οντότητα και ιδίως σε έναν τομέα που, δυστυχώς μέχρι σήμερα, ακόμα και η νομολογία του Δικαστηρίου, δεν έχει δώσει την έμφαση που θα έπρεπε να έχει δοθεί».

Ο κ. Σισιλιάνος με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο πρόεδρο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σισιλιάνο / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο κ. Σισιλιάνος τόνισε πως οι προκλήσεις είναι πολλές και πως πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά βήματα όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και στα θέματα της οικονομικής κρίσης και στα θέματα της προσφυγικής κρίσης και σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν την τρομοκρατία, την κρίση των θεσμών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ακόμη-ακόμη και ένοπλες συρράξεις», σημείωσε.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μέγιστη τιμή για τη χώρα μας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την απόφασης της Ολομέλειας του ΕΔΔΑ, τονίζει πως «αποτελεί μέγιστη τιμή για την Ελλάδα».

«Η εκλογή του Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου στο ύπατο αξίωμα αυτού του εμβληματικού, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεσμού είναι η φυσική εξέλιξη της πορείας ενός ακαδημαϊκού που αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο και τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής πορείας του στο ΕΔΔΑ και αποτελεί μέγιστη τιμή για την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο πρώτος Έλληνας δικαστής του ΕΔΔΑ

Ο Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960.

Ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011, εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον εξέλεξε ως νέο πρόεδρο την 1η Απριλίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας

Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη

Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει έξι μονογραφίες, διεύθυνση έκδοσης πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ' άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνών οργανισμών.

Είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις νομικές σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης και στην Ακαδημία διεθνούς δικαίου της Χάγης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top