Ψήφος εμπιστοσύνης σήμερα και αγωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το Ποτάμι «ανακατεύει» και πάλι την τράπουλα

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά από το… «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου και όπως δείχνουν τα… κουκιά η κυβέρνηση θα πάρει τις 151 ψήφους που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η… καυτή Συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια την Πέμπτη το πρωί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά το πότε θα ψηφιστεί. Δεν αποκλείεται όμως μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ να έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Το σκηνικό πάντως όσον αφορά στην υπερψήφισή της ή όχι έχει αλλάξει. 

"Μύλος" για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Απειλές σε βουλευτές και μεταγραφές

Και αυτό γιατί μετά από τη διαγραφή Δανέλλη από την ΚΟ του Ποταμιού, καθώς ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το εναπομείναντα μέλη του κόμματος επανεξετάζουν τη στάση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών που μέχρι πριν λίγες μέρες χαρακτήριζαν επωφελή για τη χώρα. 

Το ξέσπασμα Τσίπρα στη Βουλή: Καθίστε κάτω, τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός!

Τα σενάρια που εξετάζουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι λοιποί βουλευτές του κόμματός του είναι αρκετά. Αρχικά το Ποτάμι είχε αποφασίσει ψήφο κατά συνείδηση στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα τέσσερις βουλευτές του, (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Δανέλλης) να συνυπολογίζονται στους 151 που είναι ο στόχος της κυβέρνησης για την κύρωση της συμφωνίας. 

«Κυριάκο, το χαρτάκι σου»: Το πιο viral στιγμιότυπο στη Bουλή!

Η… «αρπαγή» Δανέλλη όμως άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον στο Ποτάμι καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στις εξής τρεις επιλογές: 

  • Να καταψηφίσουν τη συμφωνία.
  • Να εμμείνουν στην αρχική τους θέση για ψήφο κατά συνείδηση.
  • Να απέχουν από την ψηφοφορία, σενάριο που είναι και το πιο πιθανό. 

Τρομερή ένταση στη Βουλή:Καυγάς Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον υπουργό Αποστολάκη

Αν τελικά το Ποτάμι επιλέξει την αποχή, οι τρεις βουλευτές που θεωρούνταν σίγουρο ότι θα ψηφίσουν «Ναι» δε θα δώσουν θετική ψήφο, οπότε η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τους 151 βουλευτές, όμως η συμφωνία «περνάει» με τους 149 ή 150 αν υπερψηφίσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.

Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας την Τρίτη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους, αλλά δεν πρέπει να συμβεί αυτό. 

«Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή. Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό», είπε με έμφαση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top