Τσίπρας - Μέρκελ: Ταύτιση απόψεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για το ότι διαδήλωνε εναντίον της στο παρελθόν

Ταύτιση απόψεων για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών  υπήρξε ανάμεσα στον  πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων,  μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Στην Αθήνα η Μέρκελ

Με χαμόγελα ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Η επιθεώρηση της Μέρκελ στους χώρους του Μεγάρου Μαξίμου!

Άνγκελα Μέρκελ: Δείτε την πολυτελέστατη σουίτα που θα μείνει

Προηγουμένως, με την αναφορά ότι η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε ο πρωθυπουργός την καγκελάριο της Γερμανίας.  «Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία», παραδέχθηκε ο κ.  Τσίπρας.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Οταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη», απάντησε επίσης ο  κ. Τσίπρας, σε ερώτηση για το τι άλλαξε και υποδέχτηκε την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ενώ την προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν με τους διαδηλωτές.

«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι μάχης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί χωρίς την αλληλεγγύη», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Μέρκελ: Προς όφελος Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ η Συμφωνία των Πρεσπών   

Η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ε.Ε. ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.  

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δε μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Βόρειας  Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα τον επηρεάσω».  

Για το προσφυγικό αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας»  και πρόσθεσε ότι είναι  απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό. 
Για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ακόμη η καγκελάριος της Γερμανίας: «Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά  μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top