Τσίπρας στο διάγγελμα: Βόρεια Μακεδονία το νέο όνομα της ΠΓΔΜ

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας με τα Σκόπια

Βόρεια Μακεδονία  (Severna Makedonija στα σλαβικά) θα είναι το νέο όνομα της ΠΓΔΜ, εφόσον τα Σκόπια υλοποιήσουν την βήμα-βήμα υλοποίηση της συμφωνίας,  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του προς τους πολίτες, για τα όσα συμφωνήθηκαν στη δεύτερη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.              

«Με επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.    

Όπως σημείωσε, η  γειτονική χώρα έφερε την ονομασία «Δημοκρατία της Μεκαδονίας»  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικειοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ονομασθεί η γειτονική χώρα σε Severna Makedonija,  δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, και  το όνομα αυτό θα ισχύει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό (erga omnes). Οι 140 χώρες που τους αναγνώριζαν σαν «Μακεδονία» θα τους αναγνωρίζουν πλέον με το νέο όνομα,  ενώ θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός από την Μακεδονία στη χώρα μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.    

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι βόρειοι γείτονές μας  αποδέχονται ότι δεν έχουν και δεν προβλέπονται να διεκδικήσουν σχέση με την Αρχαία Μακεδονία. Η συμφωνία αναγνωρίζει τη συμφωνία του ΟΗΕ από το 1977 για τη χρήση της “μακεδονικής” γλώσσας, με την προσθήκη ότι προέρχεται από την ομάδα των νοτιοσλαβικών κρατών».   

«Συμφωνήσαμε ότι οι γείτονές μας στη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλείψουν τις αναφορές σε αλυτρωτικά ζητήματα όπως για τη “μακεδονική μειονότητα”, τα σύνορα, όπως και τις  έμμεσα αλυτρωτικές αναφορές στο προοίμιο  του Συντάγματός τους», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε,  η  συμφωνία  αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει την αποδοχή της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ και της αποδοχή της  πρόσκλησης του ΝΑΤΟ, υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Δηλαδή η  ένταξη στο ΝΑΤΟ ακυρώνεται, όπως και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ,  αν δεν υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.  

Η συμφωνία θα κυρωθεί στη Βουλή των Ελλήνων μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Ελληνίδες, Έλληνες, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μία μεγάλη νίκη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.  «Το σημαντικότερο όλων είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το ελληνικό έθνος και αλλά και τους λαούς της  περιοχής» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη  στ Βαλκάνια».

Σε μια έμμεση αιχμή επίσης προς την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «σε μια περίοδο που άλλες χώρες της περιοχής βυθίζονται  στον εαυτό τους και μολύνονται από το μικρόβιο του εθνικισμού η Ελλάδα ανοίγει δρόμους στα Βαλκάνια και  είμαι υπερήφανος για αυτό . Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη συμφωνία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top