Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς πρέπει να δηλωθούν για να γλιτώσετε τον φόρο

Οι παγίδες και τα μυστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πολλές είναι οι παγίδες της φορολογικής δήλωσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο… μύλος με τα πραγματικά και τα τεκμαρτά εισοδήματα, αλλά και ο υψηλός συντελεστής φόρου στα ενοίκια (που μπορεί να φτάσει και το 45%), μετατρέπουν, δυνητικά, το κάθε λάθος σε πρόσθετη επιβάρυνση στο τελικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσου οι ιδιοκτήτες. 

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη εξηγεί στο star.gr τα έξι σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να γλιτώσουν φόρο και… εγκεφαλικά!

1. Φιλοξενούμενοι

Ο πίνακας 2 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) κρύβει παγίδες, τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για αυτούς που φιλοξενούν. Η εφορία έχει βάλει στο στόχαστρο όσους ψευδώς δηλώνουν φιλοξενούμενοι, για να γλιτώσουν το τεκμήριο κατοικίας και τις φορολογικές επιβαρύνσεις. 

Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2, μαζί με το ΑΦΜ των φορολογουμένων. Αντίστοιχα, οι φιλοξενούμενοι πρέπει να δηλώσουν στον πίνακα 6,  παράγραφο 12, τόσο ότι φιλοξενούνται όσο και το ΑΦΜ αυτού που τους φιλοξενεί αλλά και τους μήνες φιλοξενίας.

Η διασταύρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δείξει στη συνέχεια ποιοι πάνε να αποφύγουν φόρους… δια της πλαγίου οδού.

Προσοχή: Φιλοξενία κάνουμε μόνο στην κύρια κατοικία μας και όχι σε όποιο ακίνητο χρησιμοποιούμε.

 

2. Ανείσπρακτα ενοίκια

Το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων είναι ένα θέμα που «καίει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Αν δεν έχετε εισπράξει ενοίκια και θέλετε να τα δηλώσετε με αυτό τον τρόπο για να μην φορολογηθείτε , πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχετε λάβει νομικά μέτρα έναντι του ενοικιαστή πριν την υποβολή της δήλωσης.

Δηλαδή θα πρέπει είτε:

Να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής

Να έχει εκδοθεί διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου

Να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων

Να έχει ασκηθεί αγωγή αποβολής μισθωμάτων

Να έχει ασκηθεί αγωγή επιδίκασης μισθωμάτων.

Πριν υποβάλλετε τη δήλωση, θα πρέπει να προσκομίσετε το επίμαχο έγγραφο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στη συνέχεια, στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης θα συμπληρώσετε στη στήλη 16 τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.

 

3. Βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Ανά ακίνητο πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν, όσοι είχαν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Συγκεκριμένα, στo έντυπο Ε2 και στη στήλη 7, επιλέγετε τον κωδικό 060 για να δηλώσετε συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 15 έως 45%.

 

4. Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας

Πρόκειται επίσης για μία από τις μεγάλες παγίδες της φορολογικής δήλωσης.

Οι δωρεάν παραχωρηθείσες κατοικίες πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και λογίζονται ως τεκμαρτό εισόδημα και έτσι θα κληθείτε να παραχωρήσετε φόρο για εισοδήματα που δεν έχετε εισπράξει τοις πράγμασι.

 

5. Φοιτητική κατοικία

Αλαλούμ έχει προκαλέσει το θέμα της κατοικίας για τις οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους.

Σε περίπτωση που ο/η φοιτητής είχε εισόδημα το 2017 (τεκμαρτό ή πραγματικό) που υπερβαίνει συνολικά τις 3.000 ευρώ, τότε πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

 

6. Κενές κατοικίες

Ως γνωστόν, το τεκμήριο κατοικίας υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ( λαμβάνονται υπόψη οι βοηθητικοί χώροι όπως η αποθήκη ή το γκαράζ). Ωστόσο, από το τεκμήριο αυτό γλιτώνουν όσοι διαθέτουν κενές κατοικίες για διάστημα άνω των 6 μηνών. 

Χρειάζεται προσοχή, ωστόσο, στο εξής: για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές, θα χρειαστεί να προσκομίσετε φωτοαντίγραφα από λογαριασμούς της ΔΕΗ ή της  ΕΥΔΑΠ ή - σε κάθε περίπτωση - οποιοδήποτε άλλο στοιχείο τεκμηριώνει πως το ακίνητο ήταν κενό για όλο αυτό το διάστημα.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top