7 + 1 ερωτήσεις στον Δημήτρη Καμμένο

«Δε δεχόμαστε κανένα όνομα με τον όρο Μακεδονία και κανέναν αλυτρωτισμό από τα Σκόπια» - Γιατί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα του μουφτή

7 + 1 ερωτήσεις στον Δημήτρη Καμμένο

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά (pkatsavrias@star.gr)

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος.

 
1. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιμείνουν μέχρι τέλους στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;
 
Η θέση των ΑΝΕΛ είναι σαφής και πάγια. Είναι η εθνική θέση, όπως συμφωνήθηκε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 1992. Δε δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια, αλλά και κανένα άλλο παράγωγο όνομα. Το όνομα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι συνδεδεμένο απόλυτα με θέματα εθνικής ταυτότητας και συνείδησης και οι εθνικές μας θέσεις αποτελούν πάντα τις κόκκινες γραμμές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι κατάφωρα αρνητική σε οποιαδήποτε συμπερίληψη του όρου Μακεδονία και η γνώμη τους πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστή. Το πρόσφατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το απέδειξε άλλωστε περίτρανα. Δεν είναι ότι δεν επιθυμούμε λύση στο Σκοπιανό, αλλά η λύση αυτή πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δε θα προκαλεί, δε θα πληγώνει και δε θα υπονομεύει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει Μακεδονικό Έθνος, πρέπει επιτέλους να γίνει ξεκάθαρο.
 
2. Τι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν από μια λύση που θα αφήσει περιθώριο στους αλυτρωτισμούς των Σκοπιανών;
 
Τα Σκόπια είναι εκείνα που βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον τους και όχι εμείς. Είναι σαφές ότι όσο επιμένουν, λοιπόν, στη χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο, πέραν της προκλητικής παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύουν την ίδια τους την ευρωπαϊκή προοπτική και ανάκαμψη. Ας μη λυθεί λοιπόν ποτέ το Σκοπιανό! Εκείνοι είναι που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, που διατρέχουν κίνδυνο διαμελισμού. Έχουμε ιστορική ευθύνη, αλλά την απόφαση θα την πάρει η Βουλή. Με τον αλυτρωτισμό δεν παίζουμε. Δε θα γίνουμε παραχαράκτες της Ιστορίας. Δε δεχόμαστε κανένα όνομα και κανέναν αλυτρωτισμό. Όχι μόνο την ώρα της συμφωνίας, αλλά θα ζητήσουμε διασφαλίσεις και για την επόμενη ημέρα, ώστε να μην ξανασηκωθούν χάρτες, να μην υπάρχει «μακεδονική» Εκκλησία ή - για παράδειγμα - η «μακεδονική» εθνικότητα στα διαβατήριά τους.
 
 
 
3. Γιατί πιστεύετε πως το ζήτημα με τον μουφτή θα ανοίξει την κερκόπορτα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους;
 
Η πρόταση αλλαγής της διαδικασίας εκλογής του Μουφτή ήρθε στη Βουλή αιφνιδιαστικά. Πρόκειται για ένα θέμα ευαίσθητο. Θεωρώ ότι ανοίγει την κερκόπορτα για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας καθώς οι μουφτείες και οι εκκλησίες είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Την εκλογή και την ευθύνη την έχει παραδοσιακά το Δημόσιο. Όταν η εκλογή γίνεται από τη βάση, τότε μετατρέπεται αυτομάτως σε ιδιωτικό πρόσωπο (ΝΠΙΔ), που πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεση επιρροή από το προξενείο και τα εθνικιστικά κόμματα της Τουρκίας. Η εκλογή του μουφτή από όλους τους Μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών, που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες, όπως και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της εκκλησίας. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να εκλέγουμε και τους θρησκευτικούς ηγέτες μας; H ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των Μουσουλμάνων. Δεν είναι τυχαίο ότι η αλλαγή αυτή αποτελούσε πάγιο αίτημα της Τουρκίας και μάλιστα ήρθε λίγο μετά την επίσκεψη του Ερντογάν. Με την αλλαγή του καθεστώτος δίνουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να παρεμβαίνει έμμεσα σε θέματα εσωτερικά εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
4. Πολλοί λένε ότι οι πλειστηριασμοί θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» και θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Εσείς τι πιστεύετε;
 
Το θέμα των κόκκινων δανείων και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένας μεγάλος σκόπελος που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες το έθεταν στο συρτάρι για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Το βάρος των κόκκινων δανείων έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε ένα τέλμα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τότε - μετά τα stress tests που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα - οι τράπεζες θα χρειαστούν και πάλι ανακεφαλαιοποίηση με κρατικό χρήμα. Κάτι που, εάν συμβεί, θα σημάνει ότι οι μέτοχοι των τραπεζών (κυρίως ξένοι επενδυτές και το ελληνικό Δημόσιο) θα χάσουν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει το 2015.
 
Οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν των πρώτη λαϊκή κατοικία αδύναμων συμπολιτών μας. Στόχος είναι η εύρεση και η τιμωρία των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων δηλαδή ενώ έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν ή και να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, τα αφήνουν εσκεμμένα να κοκκινίσουν εκμεταλλευόμενοι την χρόνια ανοχή απέναντι τους. Με απλά λόγια, δε θεωρώ τους πλειστηριασμούς καυτή πατάτα στα χέρια της συγκυβέρνησης. Η αλήθεια είναι η εξής: την τελευταία διετία για οφειλές στο Δημόσιο έγιναν 19 πλειστηριασμοί για οφειλές από 700.000 ευρώ ως 8.500.000 ευρώ. Δεν υπήρξε πλειστηριασμός για πρώτη και μοναδική κατοικία οφειλέτη.
 
5. Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό, μετά και την παραίτηση του κ. Ζουράρι να έχει δεχθεί εισηγήσεις για ανασχηματισμό με νέα πρόσωπα μέσα στο 2018. Σε περίπτωση που σας προταθεί, θα επιστρέφατε σε υπουργικό πόστο;
 
Δε γνωρίζω αν θα υπάρξει ανασχηματισμός άμεσα μέσα στο 2018. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός. Προσωπικά δηλώνω πως λειτουργώ με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα το πράξω μέσα από οποιαδήποτε θεσμική θέση και ρόλο μου ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, και από τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο.
 
6. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες να παλεύουν για την είσοδο στη Βουλή. Αισθάνεστε πως στις επόμενες εκλογές το κόμμα σας θα δώσει μάχη πολιτικής επιβίωσης ή εκτιμάτε πως πολλά θα αλλάξουν μέχρι την ώρα της κάλπης;
 
Στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν παραδοσιακά τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκτός Βουλής. Η πραγματικότητα όμως πάντα τους διαψεύδει. Οι δημοσκοπήσεις δεν προεξοφλούν, όπως η εμπειρία έχει πλέον περίτρανα αποδείξει, εκλογικά αποτελέσματα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε το ποσοστό των αναποφάσιστων. Είναι λογικό οι πολίτες να εκφράζουν μια δικαιολογημένη αντίδραση  στην πολιτική, που έχει όμως ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουμε έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να επανέλθει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης. Όταν έρθει όμως η ώρα της κάλπης, οι πολίτες είμαι βέβαιος ότι θα θυμηθούν πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κι εγώ προσωπικά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Δε γίναμε δεκανίκι καμιάς αριστερής Κυβέρνησης, αντιθέτως αποτελέσαμε το αναγκαίο καλό αυτής της χώρας. Θυμίζω ενδεικτικά ότι μπλοκάραμε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Θράκης, εγώ καταψήφισα τη διάταξη για το άσυλο, αλλά και τώρα με το Σκοπιανό και την ονομασία.
 
7. Τι σας λένε οι πολίτες στην καθημερινή επαφή σας μαζί τους;
 
Οι πολίτες αναγνωρίζουν τον σκληρό αγώνα που έχω δώσει για να προστατέψω τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τις κόκκινες γραμμές του κόμματος. Η συγκυβέρνηση δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε ανέφελη. Ωστόσο, έχω το θάρρος της γνώμης μου και δε φοβάμαι να διαφωνήσω, όταν κάτι με βρίσκει αντίθετο, ακόμη κι όταν αυτό έχει κόστος. Ο απλός κόσμος μου ζητά καθημερινά αυτό που κάνω ήδη από την αρχή της συμμετοχής μου στα κοινά, να μένω σταθερός στις θέσεις μου. Κι αυτό σήμερα μεταφράζεται στο μη δεχτώ κανέναν όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων - ας μη γελιόμαστε, για τον λαό κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με προδοσία -, να μείνω κοντά στην Εκκλησία, να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να επιστρέψουμε επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης.
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top