Πόθεν έσχες: Στο ΦΕΚ οι νέες αλλαγές μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας

Το αλαλούμ εξακολουθεί και υφίσταται, με τους χιλιάδες υπόχρεους να μένουν στον «αέρα» - Νέα ενημέρωση 17:27

Αλαλούμ επικρατεί μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή του πόθεν έσχες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά και την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική την υποχρέωση να δηλώνονται τα μετρητά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώμα ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ-  δημοσιεύει σήμερα στο ΦΕΚ τις νέες αλλαγές. Ωστόσο, στη νέα υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, δεν διαφοροποιείται η σχετική ρυθμίση που κρίθηκε αντισυνταγματική. Παράλληλα, ούτε παράταση δόθηκε όπως αναμενόταν, με τους χιλιάδες υπόχρεους (δικαστές, αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί , σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλπ) να μένουν στον «αέρα».

Τι έκρινε αντισυνταγματικό το  ΣτΕ

Με την 2649/2017 απόφαση ακυρώνεται τυπικά η εν λόγω υπουργική απόφαση, όμως το δικαστήριο μπήκε στην ουσία της υπόθεσης καθορίζοντας ουσιαστικά πως θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικά η διαδικασία:

-Κατ αρχήν κρίθηκε συνταγματική η ηλεκτρονική υποβολή (για όλους τους υπόχρεους και τους δικαστές) «διότι η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων»

-Το δικαστήριο έκρινε για το σύνολο των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες ( δικαστές, αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί , σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλπ) ως αντισυνταγματική την υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώμα ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ

-Κρίθηκε αντισυνταγματική η μη πρόβλεψη 5ετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων

-Κρίθηκε επίσης πως μετά την πρώτη δήλωση , στις επόμενες περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή

Οι νέες αλλαγές

Οι αποφάσεις είναι οι: «αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) - Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) - Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Οι εν λόγω αποφάσεις περιέχουν εκτός των κειμένων, τις οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλους τους πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι στη νέα απόφαση (1069/19.10.2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 αυτής παρέμεινε η ακόλουθη περίπτωση:

« [...] ε. Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 [...]», ενώ το Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την περίληψη που έχει δημοσιεύσει, κρίνει ότι η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).

Δείτε εδώ το ΦΕΚ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top