Συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Ο «λογαριασμός» των F-16 και τα ανταλλάγματα

Όλο το παρασκήνιο - Τι είπε ο αμερικανός πρόεδρος για τις ΗΠΑ

Τσίπρας-Τραμπ: Ο λογαριασμός των F-16 και τα ανταλλάγματα

Συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αποκάλυψε κατά τη διάρκεια των χθεσινών κοινών δηλώσεών του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για το αμυντικό της πρόγραμμα, αποκάλυψε ακόμα για επικείμενη συμφωνία για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κέντρο μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου, αλλά και για αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Σούδας, αναγκάζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναφερθεί σε αυτά τα θέματα στη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη: Μ. Ιγνατίου: Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ και το «δούναι-λαβείν» Ελλάδας-ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας να ελέγξουν το θόρυβο και τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν άμεσα, διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ευρώ ελληνικά κεφάλαια για την αναβάθμιση. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος  έγραψε στο twitter ότι το «ταβάνι» για την χρέωση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ: «Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο και για πιθανή αγορά F- 16, αναφέρθηκε τέσσερις φορές σε «συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16» και δήλωσε πολύ χαρούμενος επειδή «η συμφωνία αυτή με την Ελλάδα θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς πολίτες».

Διαβάστε ακόμη: Η ερώτηση στον Τσίπρα για όσα είχε πει για τον Τραμπ και η αντίδραση του πλανητάρχη

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αξιολογώντας τα θέματα που συζητήθηκαν έκανε λόγο για «άμυνα, ενέργεια, εμπόριο». Στήριξε τον κ. Τσίπρα λέγοντας πολλές φορές ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και πως ΗΠΑ και Ελλάδα «θα είναι για πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι» ή ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για ιδιωτικές επενδύσεις, συμπλέοντας με τον Ελληνα πρωθυπουργό που είπε ότι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Ο κ. Τραμπ παρείχε στήριξη (αν και χλιαρή κατά πολλούς) στα θέματα της οικονομίας, για τα οποία είπε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακάμψει και να διευθετήσει το χρέος της, κάλεσε όμως τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, θυμίζοντας τη γραμμή του ΔΝΤ.

Τι είπε για Σούδα και Τουρκία ο Τραμπ

Αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Διαβάστε ακόμη: Tραμπ στις κοινές δηλώσεις με Τσίπρα: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

Ο Τραμπ δεν έστειλε κανένα μήνυμα στη γείτονα Τουρκία, παρά τις συνεχείς παραινέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ωστόσο ότι «ο δρόμος αυτός έχει υποχρεώσεις έναντι των γειτονικών της χωρών», «η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της» και πως «η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας σε μία ευαίσθητη και ασταθή περιοχή.

Σε ερώτηση που αφορούσε τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει πολλή δουλειά για να μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι έχει ιδρύσει Τask Force για τις επενδύσεις στην οποία προεδρεύει ο ίδιος και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η «ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση».

Διαβάστε ακόμη: Με ομιλία στο Brookings Institution και συνάντηση με Πενς κλείνει η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ρωτήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επένδυση στο Ελληνικό, τον διαβεβαίωσε ότι η επένδυση προχωρά κανονικά, ότι σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμο το μεγάλο «project real estate», ενώ επανέλαβε ότι οι αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top