Τραμπ στις κοινές δηλώσεις με Τσίπρα: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Νέα ενημέρωση 21:50

«Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»  διαμήνυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τις κοινές δηλώσεις του  με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  οι οποίες ακολούθησαν την μεταξύ τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική»  τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ελπίζω η Ελλάδα να πετύχει σύντομα ρεκόρ όπως αυτό στο Αμερικανικό χρηματιστήριο που σημείωσε επίπεδο-ρεκόρ σήμερα» τόνισε ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 2.300 μονάδες.   

«Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου» ανέφερε για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε  ότι «οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα  για την φιλοξενία στρατιωτών της χώρας του στη βάση της Σούδας και υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε τη  συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F16,  ευχαρίστησε για την συμβολή της χώρας στη σταθερότητα στην περιοχή της και ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.  

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία στα θέματα ενέργειας, στον αγωγό  ΤΑΡ, στη  διασύνδεση των αγωγών αερίου με τη Βουλγαρία, όπως και στις πιθανές εξαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ  στην Ελλάδα, «ώστε να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας για τους πολίτες μας».

Τσίπρας: Στο καλύτερο σημείο τους από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας    

«Ο ι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα η στρατηγική μα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό» ανέφερε από την πλευρά του ο  Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Τραμπ.  «Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ισχυρός πυλώνας ασφαλείας. Μια χώρα με δυναμική,  πολυδιάστατη πολιτική που είναι  αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και  συνεργάζεται στενά μαζί τους. Μια χώρα που διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις πολλές φορές» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει στην σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

 «Προσβλέπουμε στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας, ενώ ζήτησε να τερματιστεί «η παράνομη αεροναυτική της δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο η  οποία υπονομεύει τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ελλάδα ισχυρή δύναμη στην ναυτιλία και τον τουρισμό, που καθίσταται σταδιακά σημαντικός  κόμβος ενέργειας και μεταφορών, αναφερόμενος  στην προοπτική  για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ, όπως και στη σημασία των Λιμένων Πειραιά  και Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε ότι   προσβλέπει σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.

Αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, όπως επίσης στη συνεργασία της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ διαμήνυσε και πάλι σε άλλο σημείο ότι   «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά θα προστατεύει αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι των παρανόμων διεκδικήσεων». 

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ και για τη δημιουργία μιας μόνιμης  ομάδας εργασίας των δύο χωρών με την συμμετοχή των δύο υπουργών Οικονομίας.  

Δείτε τι ανέφεραν μεταξύ άλλων στις κοινές δηλώσεις τους Ντ. Τραμπ και Α. Τσίπρας, όπως τις μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση με την Ουάσιγκτον το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

 

 

 

  

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top