«Αδειάζει» το ΔΝΤ η Κομισιόν: Εφικτό το πλεόνασμα 3,5% για Ελλάδα- Θα αναθεωρήσετε πάλι τα στοιχεία!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι ο αυτόματος μηχανισμός για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού που πιθανά θα εμφανιστεί στο 2018 και η δημοσίευση των πρόσφατων προβλέψεων του ΔΝΤ, δεν αλλάζει σε τίποτα τον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει. 

Στην πράξη, οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν αφενός ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΔΝΤ έχουν συναχθεί με στοιχεία του περασμένου Φεβρουαρίου (κατά δήλωση του ΔΝΤ), αφετέρου ακόμα και έτσι η πρόβλεψη του ΔΝΤ έχει βελτιωθεί. 

Το ΔΝΤ, πέρσι τον Απρίλιο, όταν επήλθε η πρώτη συμφωνία για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικών περικοπών για τα έτη 2017 και 2018, προέβλεπε απόκλιση 2% και όχι 1,5% από την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

Από την άλλη, το «World Economic Outloook» - η έκθεση που περιείχε αυτά τα στοιχεία (που κατά δήλωση του ΔΝΤ προέρχονται από δεδομένα που παρείχαν οι ελληνικές αρχές) δεν ταυτίζεται με την έκθεση του Ταμείου προς το διοικητικό του συμβούλιο για την έναρξη προγράμματος χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Για να φτιάξει το ΔΝΤ τέτοιο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για τη 2η αξιολόγηση και η Ελλάδα να έχει αρχίσει να τη νομοθετεί (για να μη αναφέρουμε και τη βιωσιμότητα του χρέους).

Αν μη τι άλλο στις Βρυξέλλες αναμένουν πως το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει για μια ακόμη φορά την πρόγνωσή του για το 2018 και θα τελικά ή όποια απόκλιση στο τέλος θα είναι ακόμα πιο μικρή (στα κείμενα που θα υποβάλει στο ΔΣ του με την προϋπόθεση της ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού). Η επίσημη θέση της Κομισιόν είναι πως με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν υπάρξει νέος γύρος αβεβαιότητας γύρω από την αξιολόγηση, το 3,5% το 2018 είναι εφικτό χωρίς νέα μέτρα. 

Σήμερα εξάλλου, αλλά και τη Δευτέρα 25 του μήνα η EΛΣΤΑΤ και η Eurostat θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, στη βάση της λεγόμενης «πρώτης κοινοποίησης» για το 2016. Τα τελικά στοιχεία για το 2016 θα παρουσιαστούν σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ θα μεσολαβήσει και η λεγόμενη 2η κοινοποίηση στοιχείων τον Οκτώβριο. Ούτε η Εurostat ούτε η EΛΣΤΑΤ θα παρουσιάσουν στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το μέγεθος αυτό δεν μετράται από τους δύο οργανισμούς, αλλά υπολογίζεται από την Κομισιόν σε όρους προγράμματος. Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τον υπολογισμό της τη Δευτέρα 25 Απριλίου. 

Βεβαίως ένα μέγεθος σε όρους προγράμματος, όσο σημαντικό και αν είναι για τη συμφωνία (είτε είναι 3,3 είτε 4%) δεν παύει να αποτελεί μόνο τη μισή εικόνα. Το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του εδώ και καιρό, ενώ οι μετρήσεις γίνονται σε ταμειακή βάση και όχι σε βάση τιμολόγησης. Η δε «διατηρησιμότητα» των όποιων μεγεθών δεν σε καμία περίπτωση είναι ούτε αυτόματη, ούτε δεδομένη.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top