Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση: «Ο διάλογος είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας»

«Οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός

Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση: «Ο διάλογος είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας»

Στον απόηχο των σκληρών διαπραγματέυσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  πραγματοποίησε εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, τονίζοντας ότι από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος όχι για να υπαγορέψουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της».

Όπως εξήγησε, «οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία», όχι για να δεσμεύσουν οι πολίτες τους βουλευτές, αλλά για να έχουν οι βουλευτές εικόνα των απόψεων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

«Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, οπότε είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην επιτροπή διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ο διάλογος και η αντιπαράθεση δεν πρέπει να μας φοβίζουν», σημείωσε και προσέθεσε πως με τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να κατοχυρωθεί η διαφάνεια, να υπάρξουν νέοι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής και να αποκτήσει νέο περιεχόμενο ο όρος της λαϊκής κυριαρχίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας έχει βρεθεί σε ένα καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής επιτροπείας. Ο στόχος είναι, εκτός από την επιστροφή της κανονικότητας στην οικονομία, να βγει η χώρα από την κρίση και να ενισχυθούν τα «τρία δέλτα», που είναι τα Δικαιώματα, η Διαφάνεια και η Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας, ειδικά όταν -με αφορμή και την καταστροφική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010- ολοένα και πληθαίνουν άλλου είδους απόψεις, όπως το να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονωθούν από την λαϊκή κυριαρχία.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι καλούμαστε να συζητήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, δηλαδή σε τι θεσμικό πλαίσιο θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2020 και επισήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η συζήτηση να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα.

Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζονται και οι ανοιχτές συζήτησεις με την κοινωνία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να οργανωθεί και σε επίπεδο τοπικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να βρούμε τον τρόπο να ακουστεί και η φωνή των αποκλεισμένων από την εξουσία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, πρότεινε, εάν είναι εφικτό, να γίνει με έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αμέσως μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε πως οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν και να παρακολουθούν την πορεία του διαλόγου και τις απόψεις που κατατίθενται στο http://www.syntagma-dialogos.gov.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top