Α. Μέρκελ: «Το σχέδιο A πέτυχε, δεν χρειάζεται ένα plan B»

Ολάντ: «Θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους»- Πρώτη ανάρτηση: 10:39

​Για μια συμφωνία με περισσότερα πλεονεκτήματα, παρά μειονεκτήματα, έκανε λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της μετά από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε το απόγευμα την Κυριακής και ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε η κα Μέρκελ θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ τόνισε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί από την ελληνική Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα, όπως η αλλαγή στο συνταξιοδοτικό, οι αλλαγές στο ΦΠΑ, στο καθεστώς της ΕΛΣΤΑΤ, κ.α.

Τόνισε μάλιστα ότι αφού γίνει αυτό, το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν και μετά η ίδια θα συγκαλέσει εκτάκτως τη γερμανική Βουλή.

Σε ερώτηση για το αν το plan B για ένα Grexit παραμένει στο τραπέζι, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές στους εταίρους της ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη.

«Το plan A πέτυχε, οπότε δεν τίθεται λόγος για Plan B. Πρέπει να διευκρινίσω όμως ότι και το σχέδιο αυτό θα εφαρμοζόταν μόνο αν το επιθυμούσε η ίδια η Ελλάδα», διευκρίνισε η κα Μέρκελ.

Όσον αφορά στο χρέος, απέκλεισε το κούρεμα και σημείωσε:

«Για τη βιωσιμότητα του χρέους εμμένουμε στη δήλωση του 2012. Το Eurogroup είναι πρόθυμο να κάνει μια επιμήκυνση ή να δώσει μια περίοδο χάριτος όταν θα υπάρχει η πρώτη θετική αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους».

Η Α. Μέρκελ προανήγγειλε επίσης την… επιστροφ�� της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να πραγματοποιεί ελέγχους σε υπουργεία και να καταγράφει την πρόοδο που σημειώνει η κυβέρνηση, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ενώ για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αξίας 50 δις, ότι θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα λειτουργεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία.

Μάλιστα τα 2,5 δις από τα χρήματα αυτά θα δοθούν για επενδύσεις, ενώ τα χρήματα που θα εξασφαλίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου στον ESM και για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει μια σειρά νόμων που έχει ψηφίσει τους έξι μήνες της διακυβ��ρνησής της, εκτός από το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ΕΡΤ θα κλείσει και πάλι και τι θα γίνει με τις καθαρίστριες και όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσλήφθηκαν.

Φ. Ολάντ: «Θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους»

«Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια θαρραλέα επιλογή».

«Στόχος ήταν να δοθεί στην Ελλάδα και ελπίδα μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και λιτότητας. Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει προ��πάθειες, αλλά η συμφωνία της επιτρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αυτός ήταν ο στόχος. Ήθελα πολύ περισσότερο από το συμφέρον της Ελλάδας, να προστατευθεί το συμφέρον της Ευρώπης και επίσης εκείνο της Γαλλίας. Η Γαλλία είχε ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο να παίξει, αυτόν του να ψάξει τρόπους να προσεγγιστούν οι θέσεις», είπε και πρόσθεσε:

«Πέρασα πολλές ώρες με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα για να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τη Γαλλογερμανική συνεργασία. Έπρεπε επίσης ο κ. Αλέξης Τσίπρας να μπορέσει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια θαρραλέα επιλογή».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι θα υπάρξει μια αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως είπε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ βιώσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, θα υπάρξει μια «αναδιαμόρφωση» του ελληνικού χρέους μέσω επέκτασης των ωριμάνσεων και διαπραγμάτευσης του ύψους των επιτοκίων.

«Το να χάσουμε την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι θα χάναμε το ΑΕΠ της και το λαό της, αλλά θα χάναμε και μια χώρα η οποία είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας. Έπρεπε να επιτύχουμε. Και ήθελα να επιτύχουμε. Χρειάστηκαν πολλές ώρες, αλλά θεωρώ ότι ήταν μια καλή νύχτα και μια καλή ημέρα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Ολάντ.

Όπως διευκρίνισε ο Α. Τσίπρας, αν συμφωνηθεί το πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα λάβει 80 δις, ποσό που δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά σε χώρα της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη. Ζητούσε αλληλεγγύη», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δεν ήταν η Τρόικα που ζητούσε πρώτα να περάσουν συγκεκριμένοι νόμοι από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από τις 15 Ιουλίου. Ήταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Θεωρώ ότι η ελληνική κυριαρχία διατηρήθηκε».

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υπήρχε αρκετά δυνατή πίεση για Grexit, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές.

«Το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και να κάνει ταυτόχρονα την Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά και να βρει έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία. Η Ευρώπη πρέπει πρώτα από όλα να λειτουργεί υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος και να μην λειτουργεί με βάση την κοινή γνώμη ή με βάση ένα εθνικό κοινοβούλιο», είπε.

Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top