Know Your Customer: Τι αλλάζει στις τράπεζες - Τέλος στη γραφειοκρατία

«Φρένο» στην ταλαιπωρία με τα χαρτιά για την επικαιροποίηση στοιχείων

H νέα εφαρμογή του gov.gr, govApp, η οποία προσφέρει στους πολιτες πλέον 822 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου, μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του tablet τους, παρουσιάστηκε τον από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Δεκέμβριο

Ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στη γραφειοκρατία φιλοδοξεί να δώσει η κυβέρνηση με τη νέα ψηφιακή δράση «Know Your Customer» (KYC), η οποία θα ανακοινωθεί στις 16.30 σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Πλέον, οι επιχειρήσεις, με τις οποίες συνεργάζεται ο πολίτης, θα σταματήσουν να του ζητούν έγγραφα και στοιχεία και θα τα αντλούν απευθείας. 

Τράπεζες: Τέλος από 12 Απριλίου η ταλαιπωρία για επικαιροποίηση στοιχείων

Θα υπάρξει, δηλαδή, διασύνδεση τραπεζών, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, φορείς του Δημοσίου με τη βάση δεδομένων του Taxis και άλλων υπηρεσιών με σκοπό την αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων.

Πρόκειται για μεγάλο άλμα σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι πολίτες για διάφορους λόγους (πχ. μετακόμιση) έπρεπε να προσκομίσει έγγραφα, όπως λογαριασμούς από ΔΕΚΟ, για να ενημερώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Τι είναι το Know Your Customer

Το Know Your Customer είναι ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών, όταν αυτό ζητείται, και εφόσον υπάρχει η συγκατάθεση του πελάτη.

Τράπεζες: Ξεκίνησε η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη για συναλλαγές με κάρτες

«Η διάθεση των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος της συγκατάθεσης του πολίτη, κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση, και στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές», αναφέρεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Know Your Customer: Ποια στοιχεία θα αντλούν οι τράπεζες

Αρχικά η δράση θα εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες Know Your Customer - KYC που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Anti Money Laundering - AML κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση στοιχείων σε έντυπη μορφή.

GovApp: 822 υπηρεσίες με ένα κλικ στο κινητό   

Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου αντλούνται από τα πρωτογενή μητρώα των αντίστοιχων φορέων είναι:

α) Στοιχεία ταυτότητας από το μητρώο της ΕΛΑΣ

β) Στοιχεία επικοινωνίας από το Ε.Μ.ΕΠ

γ) Στοιχεία εισοδήματος από την ΑΑΔΕ

δ) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημοσίου Τομέα από το Υπουργείο Εσωτερικών (Απογραφή)

ε) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου από το Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ)

στ) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολούμενων από την ΑΑΔΕ

Πώς θα γίνεται πλέον η επικαιροποίηση στοιχείων στις τράπεζες

Το πιστωτικό ίδρυμα θα ενημερώνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του το φυσικό πρόσωπο για την υποχρέωση να επικαιροποιήσει/επαληθεύσει τα στοιχεία του. Παράλληλα θα ενημερώνει για τις κατηγορίες δεδομένων, που δύναται να επικαιροποιήσει/επαληθεύσει μέσω του Know Your Customer. 

Αν ο πολίτης επιλέξει την υπηρεσία eGov-KYC ως τρόπο επικαιροποίησης/επαλήθευσης, θα μπαίνει σε αυτή, κάνοντας χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet) ή άλλους τρόπους ισχυρής αυθεντικοποίησης που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και ιδίως στον ν. 4727/2020 (Α΄184).

Εκεί, θα εντοπίζει τις κατηγορίες και τα ειδικότερα πεδία των δεδομένων που μπορούν διαβιβαστούν στο οικείο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΠΙ) ή Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό (ΧΟ).

Εφόσον το φυσικό πρόσωπο δώσει ρητή και ειδική συγκατάθεση στην υπηρεσία eGov-KYC, ανακατευθύνεται στο περιβάλλον του ΠΙ ή ΧΟ και τα δεδομένα αντλούνται και διαβιβάζονται στο οικείο ΠΙ ή ΧΟ.

Τι γίνεται εάν αρνηθεί ένας πολίτης να δώσει άδεια για τα στοιχεία του

Εάν το φυσικό πρόσωπο αρνηθεί να χορηγήσει συγκατάθεση για τη διαβίβαση των δεδομένων του, ανακατευθύνεται στο περιβάλλον του ΠΙ ή ΧΟ χωρίς να λάβει χώρα διαβίβαση δεδομένων.

Η συγκατάθεση θα πρέπει να δίνεται κάθε φορά, δηλαδή θα ισχύει μόνον για τη διενεργούμενη κάθε φορά άντληση και διαβίβαση δεδομένων και για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν είναι άπαξ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top