Μπαράζ καταγγελιών για εκβιασμούς εργαζομένων από εργοδότες στο lockdown 

Τους πιέζουν να παραιτηθούν ή δε δίνουν άδεια ειδικού σκοπού 

Υπουργείο Εργασίας

Νέο μπαράζ καταγγελιών έφερε το lockdown, για πιέσεις εργοδοτών σε εργαζόμενους και χρησιμοποίηση αθέμιτων μέσων ή και εκβιασμών σε βάρος τους.  

Αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου: Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Σύμφωνα με αυτές τους πιέζουν να παραιτηθούν «οικειοθελώς» ή σε άλλες περιπτώσεις δε δέχονται να χορηγήσουν άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενες μητέρες ή  ζητούν από εργαζόμενους να εργάζονται 10 ή 11 ώρες χωρίς την καταβολή υπερωριών. Όλα αυτά γίνονται με πρόσχημα την πανδημία και το lockdown,  χωρίς φυσικά να έχουν καμία νομική βάση.

Βεβαίωση κίνησης εργαζομένων: Τα νέα έντυπα και όσα πρέπει να γνωρίζετε               

Οι τελευταίες καταγγελίες αφορούν κυρίως μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις από τον κλάδο του επισιτισμού και την περιοχή της Κρήτης, ενώ έρχονται σε συνέχεια και της «βροχής» καταγγελιών τα Χριστούγεννα για μη καταβολή του Δώρου ουσιαστικά από επιχειρήσεις οι οποίες με αθέμιτες πρακτικές απαιτούσαν την… επιστροφή του στον εργοδότη.      

Πολλές είναι και οι καταγγελίες για εικονική τηλεργασία, από επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι το 50% του προσωπικού τους εργάζονται από το σπίτι,  όπως ορίζει ο νόμος, αλλά στην πράξη εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους πηγαίνουν κανονικά στον χώρο εργασίας. Μια πρακτική που εξηγεί και τη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους παρά τα μέτρα.   

Τηλεργασία: Εντατικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας αποφάσισε η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τα επιτελικά στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας  και άναψε το «πράσινο φως»  για ενίσχυση του προσωπικού με 121 επιθεωρητές, με 54 εγκεκριμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετατάξεις μέσω της κινητικότητας. Προχωρά επίσης  η αναβάθμιση της υποδομής Πληροφορικής που θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή επιτόπιων ηλεκτρονικών ελέγχων με φορητούς υπολογιστές, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τις φορολογικές υπηρεσίες.

Στη «μαύρη» λίστα για παραβάσεις, με τους ελέγχους  να στρέφονται κατά προτεραιότητα σε αυτούς, βρίσκονται οι κλάδοι:

•    Ταχυμεταφορές
•    Logistics
•    Υπηρεσίες υγείας
•    Delivery
•    Call centers
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top