Υπογράφηκε η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ

Έκκληση Ντερ Λάιεν να επικυρώσουν άμεσα την απόφαση τα κράτη μέλη  

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως προεδρεύων του Συμβουλίου των Κρατών Μελών, υπέγραψαν σήμερα την πράξη σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF- Recovery and Resiliance Facility), του  βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου του προγράμματος Next Generation EU, του συνολικού πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά τη σύντομη συμβολική τελετή, η Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη να σπεύσουν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου για τους νέους ίδιους πόρους, ώστε η Κομισιόν να μπορεί να αρχίσει το σχετικό δανεισμό από τις αγορές. Επιπλέον κάλεσε τα κράτη μέλη να καταρτίσουν σύντομα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την χρήση των κεφαλαίων, ώστε να προχωρήσει έγκαιρα η έγκρισή τους από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

ΣΥΡΙΖΑ για Ταμείο Ανάκαμψης: Επιπόλαιοι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης

Kληθείσα, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων, η Πρόεδρος ξεκαθάρισε για μια ακόμη  φορά ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στο τίμημα που καταβλήθηκε ή τη διαπραγματευτική τακτική της ΕΕ, αλλά στα ζητήματα που σχετίζονται με τη μαζική παραγωγή των εμβολίων, κάτι το οποίο πιστοποιήθηκε στις συζητήσεις με  τις εταιρείες και το οποίο Κομισιόν, εταιρείες και κράτη μέλη επιχειρούν να λύσουν από κοινού. Της κοινής προμήθειας υπεραμύνθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΚ Σασσόλι τονίζοντας ότι αν δεν είχε προχωρήσει από κοινού η ΕΕ, τότε στις αγορές θα επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρού.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top