Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Όλα τα επιδόματα που πληρώνονται σήμερα

Η λίστα και οι δικαιούχοι

Το 2020 μας αποχαιρετά σήμερα με… βροχή πληρωμών, καθώς σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, τελευταία εργάσιμη του 2020, θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα: 

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα από 1η Ιανουαρίου

Επίδομα Παιδιού (Α21, πρόκειται για την έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος για το 2020)

Για το επίδομα παιδιού Α21 υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του 2020 θα ολοκληρωθεί με την πληρωμή των τελευταίων δικαιούχων στις 29 Ιανουαρίου 2021. 

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou) μέχρι 15 Ιανουαρίου 2021.

Μετά τις 15/01/2021 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτηση Α21 θα κλείσει οριστικά και δε θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2020.

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν και εγκριθούν από 28-12-2020 θα πληρωθούν το δικαιούμενο ποσό για όλο το έτος 2020 στην μεθεπόμενη πληρωμή δηλαδή στις 29 Ιανουαρίου και όχι στην πληρωμή της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2020.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Επίδομα Γέννησης

Προϋπόθεση για το Επίδομα Γέννησης είναι ο παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου 2 από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη. γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για δίδυμα είναι 4.000€ κ.ο.κ

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού. Ειδικά για παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2020 μέχρι 18-2-2020 η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την 18-2-2020: 

α) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

ή β) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Επίδομα Στέγασης για όσους είχε εγκριθεί η αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.

Ποιο είναι το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος;  

  • Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
  • Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. 

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων 

Το μηνιαίο ποσό ανέρχεται σε 360 ευρώ.  Για να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα θα πρέπει να διαμένετε μονίμως και νομίμως στην Ελλάδα δεκαπέντε (15) συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης σας ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας σας, εκ των οποίων τα δέκα (10) συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και να εξακολουθείτε να διαμένετε στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.

Το δικαιούστε αν έχετε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας σας και δε λαμβάνετε σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή στην Ελλάδα, μεγαλύτερη των 360 ευρώ. Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 360 ευρώ, δικαιούστε το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Σήμερα ολοκληρώνεται  η πληρωμή σε 273.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Δεκεμβρίου, που είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, νοικοκυριό με ένα άτομο θα λάβει έως 400 ευρώ, ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ, ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ και ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης στην προσπάθεια στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, το συγκεκριμένο επίδομα για τον μήνα Δεκέμβριο 2020  θα δοθεί στους δικαιούχους εις διπλούν.

(Διαβἀστε περισσότερα εδώ)

Τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα που πληρώνονται σήμερα

  • Επίδομα Ομογενών
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  • Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982
  • Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020.
  • Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019
  • Συνεισφορά δημοσίου για  δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού” Ν. 4714/2020  (Πρόγραμμα Γέφυρα)

(Διαβάστε περισσότερα για τα Προνοιακά και Διατροφικά Επιδόματα εδώ

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top