Πρόστιμα για κορωνοϊό: Πού καταβάλλονται και τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό εν μέσω καραντίνας, αφού οι έλεγχοι από την αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες (Λιμενικό Σώμα, Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), Δημοτική Αστυνομία, Σώμα Επιθέωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Περιφέρειες) είναι συνεχείς.

Μόλις την Τετάρτη ανακοινώθηκαν νέα πρόστιμα ύψους 162.550 ευρώ μετά από 50.582 ελέγχους, όπου διαπιστώθηκαν 1.616 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Νέα μέτρα για Βόρεια Ελλάδα: Μερικό κλείσιμο συνόρων, αυστηρότεροι έλεγχοι

Μάλιστα, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, κάτι που έχει ήδη ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός πιο «σκληρού» lockdown.

Πέτσας: Μη ρεαλιστική η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου!

Οι βασικότερες παραβάσεις, που διαπιστώνονται, είναι η μη χρήση μάσκας, η μη νόμιμη μετακίνηση και η μη τήρηση κανόνων υγιεινής και απολύμανσης.

Πώς πληρώνονται τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό

Τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό βεβαιώνονται επί τόπου και επιβάλλονται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής για κάθε παράβαση των μέτρων, που προβλέπονται.

Καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου

Εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής, στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση

Τα πρόστιμα, εάν δε γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, εξοφλούνται εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τις Τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη, και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική οφειλή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, εάν ο παραβάτης δεν το αποπληρώσει, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμένη επιστροφή φόρου.

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) απέστειλε στις κατά τόπους εφορίες 247 διοικητικά πρόστιμα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού €261.600, που επέβαλαν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το διάστημα Μαίου-Αυγούστου 2020 για μη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και δεν είχαν πληρωθεί μέχρι τις 16.11.2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top