Μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης, ασφάλιση και τέλος επιτηδεύματος

ΟΙ τρεις φοροελαφρύνσεις που έρχονται το φθινόπωρο

Τρεις φοροελαφρύνσεις φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει», προκειµένου να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόµενους, καθώς και για τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύµατος.

Συγκεκριµένα:

1) Η µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα θα εκκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονοµικών είναι η µείωση αυτή να ανέλθει στο 30%. Ωστόσο, υψηλόβαθµα στελέχη δεν αποκλείουν και την πλήρη κατάργησή της για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει µια µικρή ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Σηµειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται µε βάση το συνολικό εισόδηµα των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή και µε συντελεστές που κυµαίνονται από 2,2% έως 10%. Θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014, αλλά παρέµεινε διότι αποτελεί µια ισχυρή ένεση για τον κρατικό προϋπολογισµό.

Μείωση φορολογικών οφειλών για ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω Covid - 19

Συνολικά, τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούµενα χρόνια ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ.

2. Η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατέχει κεντρική θέση στην κυβερνητική ατζέντα, µιας και περιορίζει το µη µισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Αρχικά σχεδιαζόταν µια νέα περικοπή εντός του 2020, πέρα από τη µείωση που έγινε τον περασµένο Ιούνιο κατά 0,9 ποσοστιαίες µονάδες και υπήρξε ελάφρυνση του µη µισθολογικού κόστους κατά 2,21%. Οι συνέπειες του κορωνοϊού, όµως, κατέστησαν απαγορευτική µια ανάλογη παρέµβαση αυτή τη στιγµή. Για το 2021 προγραµµατίζεται η µείωση των εισφορών έως 2 ποσοστιαίες µονάδες. Εάν υπάρξει διπλή µείωση των εισφορών αντί της µίας µονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί, και συγκεκριµένα οι εισφορές µειωθούν κατά δύο µονάδες, το κόστος εκτιµάται ότι θα φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο πριν ξεσπάσει η COVID-19, το οποίο είχε έτοιµο η κυβέρνηση, προέβλεπε η σωρευτική µείωση των εισφορών το 2021 να είναι της τάξης της 1,99 ποσοστιαίας µονάδας (1,01 για τους εργοδότες και 0,98 για τους εργαζοµένους). Σωρευτικά το κόστος εκτιµάται σε 565 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,27% του ΑΕΠ. Το 2022, η µείωση θα ήταν 3,60 ποσοστιαίες µονάδες σωρευτικά (1,57 για τους εργοδότες και 2,03 για τους εργαζοµένους) µε κόστος 978 εκατ. ευρώ ή 0,46% του ΑΕΠ, ενώ το 2023 η σωρευτική µείωση θα ολοκληρωνόταν στις 5 µονάδες (2,38 για τους εργοδότες και 2,62 για τους εργαζοµένους), µε σωρευτικό κόστος 1,352 δισ. ευρώ (0,61% του ΑΕΠ).

Σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς, η µείωση των εισφορών θα αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και το διαθέσιµο εισόδηµα των µισθωτών, ενώ θα επανεπενδυθεί το διαθέσιµο εισόδηµα προς όφελος της οικονοµίας.

3. Εναρξη της µείωσης του τέλους επιτηδεύµατος κατά 30% και κατάργησή του έως το τέλος του 2023.

Αυτό σηµαίνει ότι, από 650 ευρώ σήµερα, το τέλος επιτηδεύµατος θα µειωθεί το 2021 στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυµίζεται ότι το τέλος επιτηδεύµατος θεσπίστηκε το 2011 µαζί µε την έκτακτη εισφορά.

Λόγω αδυναµίας περιορισµού της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευµατίες και σε ασκούντες ελεύθερο επάγγελµα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top