«Ναι» από την ΕΕ στη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού 

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε τους έκτακτους κανόνες 

ΕΕ γραφεία

To Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τους έκτακτους κανόνες για  τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού στην ΕΕ, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα και να υποστηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να ανακάμψουν από την κρίση COVID-19.

Η Ελλάδα εξοικονόμησε 14 δισ. ευρώ το 2019 από τα δάνεια του ESM

Το τραπεζικό πακέτο που εγκρίθηκε σήμερα παρέχει στοχοθετημένες και έκτακτες νομοθετικές αλλαγές στον κανονισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων (CRR 2).

Πιο συγκεκριμένα, οι στοχευμένες τροποποιήσεις αφορούν αλλαγές στο ελάχιστο ποσό κεφαλαίου που οι τράπεζες υποχρεούνται να κρατήσουν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στο "προληπτικό backstop". Ειδικότερα, η προτιμησιακή μεταχείριση των NPL που εγγυώνται οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων θα επεκταθεί σε άλλους εγγυητές του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν πιο πολύ για λουκέτο λόγω Covid-19

Προβλέπουν ακόμη την παράταση κατά δύο έτη μεταβατικών ρυθμίσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 9. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να μετριάσουν τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο μιας πιθανής αύξησης των προβλέψεων των τραπεζών για αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες. Οι κανόνες προβλέπουν και την προσωρινή επανεισαγωγή φίλτρου προληπτικής εποπτείας για ανοίγματα κρατικών ομολόγων που θα μετριάσουν τον αντίκτυπο της τρέχουσας αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών στο δημόσιο χρέος, αλλά και πρόσθετη ευελιξία για τις εποπτικές αρχές να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακραίας μεταβλητότητας της αγοράς που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ιδίως με την εξαίρεση των «υπερβάσεων» που σημειώθηκαν το 2020 και το 2021 στα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών για κινδύνους αγοράς.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο πολλοί δικαιούχοι και παράταση προθεσμίας 

Επιπλέον προβλέπουν στοχευμένες αλλαγές στον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης (ο λόγος μεταξύ του κεφαλαίου των τραπεζών και των ανοιγμάτων του) και μια καθυστέρηση στην εισαγωγή του ρυθμιστικού δείκτη μόχλευσης κατά ένα έτος έως τον Ιανουάριο του 2023, μεταβατικές ρυθμίσεις για ανοίγματα έναντι εθνικών κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε νόμισμα άλλου κράτους μέλους, προκειμένου να υποστηριχθούν χρηματοδοτικές επιλογές σε κράτη μέλη εκτός του ευρώ που μετριάζουν τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και την καθιέρωση μέτρου ελάφρυνσης κεφαλαίου για τράπεζες βάσει του CRR 2, ιδίως όσον αφορά την προτιμησιακή μεταχείριση ορισμένων δανείων που υποστηρίζονται από συντάξεις ή μισθούς και τις ΜΜΕ και τα δάνεια υποδομής τους, ενθαρρύνοντας έτσι την πιστωτική ροή σε συνταξιούχους, υπαλλήλους, επιχειρήσεις και επενδύσεις σε υποδομές .

Το πακέτο μέτρων εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Ιουνίου 2020. Θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top